Weihnachtsoratorium (4)

Vroeger duurde Kerstmis niet twee, maar twaalf dagen. En als vroom burger schoof je aan in de kerkbanken op de eerste, tweede en derde kerstdag, op nieuwjaarsdag, op de eerste zondag na Nieuwjaar en op Driekoningen (6 januari). Johann Sebastian Bach componeerde voor elk van deze dagen een cantate, die samen het wereldberoemde Weihnachtsoratorium vormen. Vandaag de dag worden deze steevast in één ruk uitgevoerd, maar eigenlijk was het de bedoeling om de cantates uit te smeren over een periode van bijna twee weken. En om een oude traditie nieuw leven in te blazen: op Araglin.nl vind je deze kerst de zes cantates van het Weihnachtsoratorium. Spaar ze allemaal!

Nu zowel de Eerste, de Tweede als de Derde Kerstdag achter de rug is, is het tijd voor 'Festo Circumcisionis Christi' (oftewel de besnijdenis van Christus). Deze vierde cantate is geschreven voor Nieuwjaarsdag en volgt de eerste dagen in het leven van Jezus, inclusief zijn besnijdenis op de negende dag, waarbij Jezus ook gelijk zijn naam kreeg (Lucas 2, 21: Toen er acht dagen verstreken waren en hij besneden zou worden, kreeg hij de naam Jezus, die de engel had genoemd nog voordat hij in de schoot van zijn moeder was ontvangen) .

Het vierde deel van het Weihnachtsoratorium staat van alle cantates het meeste op zichzelf en is zelfs enigszins zwierig te noemen.  Luister zelf (30 MB, 320 kbps – of via de nieuwe uploaddienst WeTransfer). En ja, ik weet dat ik een dag te vroeg ben, maar ik heb zo het donkerbruine vermoeden dat ik op 1 januari te brak ben om nog een entry te schrijven...

Het Weihnachtsoratorium wordt uitgevoerd door het Combattimento Consort Amsterdam en Cappella Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend. Solisten zijn tenor Jörg Dürmüller, sopraan Malin Hartelius, alt Kristina Hammarström en bas-bariton Detlef Roth. Voor meer informatie (en de eerste cantate), verwijs ik je graag naar deze entry. De tweede cantate vind je hier, de derde cantate in deze entry.

arnold Donderdag 31 December 2009 at 5:06 pm | | klassiek
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.