Weihnachtsoratorium (5)

Vroeger duurde Kerstmis niet twee, maar twaalf dagen. En als vroom burger schoof je aan in de kerkbanken op de eerste, tweede en derde kerstdag, op nieuwjaarsdag, op de eerste zondag na Nieuwjaar en op Driekoningen (6 januari). Johann Sebastian Bach componeerde voor elk van deze dagen een cantate, die samen het wereldberoemde Weihnachtsoratorium vormen. Vandaag de dag worden deze steevast in één ruk uitgevoerd, maar eigenlijk was het de bedoeling om de cantates uit te smeren over een periode van bijna twee weken. En om een oude traditie nieuw leven in te blazen: op Araglin.nl vind je deze kerst de zes cantates van het Weihnachtsoratorium. Spaar ze allemaal!

Nu zowel de Eerste, de Tweede als de Derde Kerstdag én de eerste nieuwjaarsdag achter de rug is, is het tijd voor 'Dominica post Festum Circumcisionis Christi', dat wordt uitgevoerd op de eerste zondag in het nieuwe jaar. Eigenlijk was het de bedoeling dat deze vijfde cantate uitgevoerd zou worden op de zondag na Kerstmis, maar in 1734 (toen Bach het Weihnachtsoratorium) schreef, was er geen zondag tussen Kerst en Oud en Nieuw. De cantate werd dan maar ten gehore gebracht op de zondag tussen Oud en Nieuw en Driekoningen. En zo is het gebleven.

In de vijfde cantate staat het bezoek van de drie wijzen uit het oosten aan koning Herodes centraal. Matteüs 2,2: ''Waar is de geboren Koning der Joden? want wij hebben gezien Zijn ster in het Oosten, en zijn gekomen om Hem te aanbidden.'' Herodes schrikt zich een hoedje – waarom heeft niemand hem op de hoogte gebracht? Hij stuurt zijn spionnen op onderzoek uit, zogenaamd om Jezus eer te bewijzen, maar eigenlijk om de Baby om het leven te brengen. De drie wijzen zijn dan inmiddels al op weg naar Bethlehem, hun kamelen volgeladen met cadeautjes.

De viifde cantate opent met het speciaal voor het  Weihnachtsoratorium gecomponeerde 'Ehre sei dir, Gott', een lekker snel en fraai stuk waarin het koor de luisteraar oproept om Gods glorie te bezingen. Luister zelf (41 MB, 320 kbps – of via de nieuwe uploaddienst WeTransfer). Het Weihnachtsoratorium wordt uitgevoerd door het Combattimento Consort Amsterdam en Cappella Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend. Solisten zijn tenor Jörg Dürmüller, sopraan Malin Hartelius, alt Kristina Hammarström en bas-bariton Detlef Roth.

Voor meer informatie (en de eerste cantate), verwijs ik je graag naar deze entry. De tweede cantate vind je hier, de derde cantate in deze entry en ook de vierde cantate staat nog online.

arnold Zondag 03 Januari 2010 at 2:59 pm | | klassiek
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.