Weihnachtsoratorium (6) (slot)

Vroeger duurde Kerstmis niet twee, maar twaalf dagen. En als vroom burger schoof je aan in de kerkbanken op de eerste, tweede en derde kerstdag, op nieuwjaarsdag, op de eerste zondag na Nieuwjaar en op Driekoningen (6 januari). Johann Sebastian Bach componeerde voor elk van deze dagen een cantate, die samen het wereldberoemde Weihnachtsoratorium vormen. Vandaag de dag worden deze steevast in één ruk uitgevoerd, maar eigenlijk was het de bedoeling om de cantates uit te smeren over een periode van bijna twee weken. En om een oude traditie nieuw leven in te blazen: op Araglin.nl vind je deze kerst de zes cantates van het Weihnachtsoratorium. Spaar ze allemaal!

Ik ben ietwat laat met de zesde cantate (de NS gooide vandaag grondig roet in het eten), maar beter laat dan nooit: hoog tijd dus voor 'Festo Epiphanias', oftewel Driekoningen. In deze cantate brengen de drie wijzen uit het oosten een bezoek aan Jezus, en vanzelfsprekend hebben ze iets voor de Baby meegenomen (goud, mirre en wierook – een pak luiers of een kruik zou praktischer zijn geweest, maar goed, het gaat om het idee). Koning Herodes is ook nog steeds op zoek naar Jezus (en niet met al te vriendelijke bedoelingen), maar gelukkig krijgen de drie wijzen via een droom te horen dat het beter is een andere route te kiezen. En zo komt alles toch nog goed. Want: wie zich onder de bescherming van Jezus stelt, is altijd veilig. Stichtelijke woorden inderdaad, maar zo waren ze vroeger.

In deze slotcantate maken diverse elementen uit het Weihnachtsoratorium nog één keer hun opwachting, zoals bijvoorbeeld de pauken en trompetten uit het eerste deel en de koormelodie van 'Herzlich tut mich verlangen'. Luister zelf (41 MB, 320 kbps – of via de nieuwe uploaddienst WeTransfer). Het Weihnachtsoratorium wordt uitgevoerd door het Combattimento Consort Amsterdam en Cappella Amsterdam onder leiding van Jan Willem de Vriend. Solisten zijn tenor Jörg Dürmüller, sopraan Malin Hartelius, alt Kristina Hammarström en bas-bariton Detlef Roth. Meer info vind je in deze entry.

En voor wie later is ingeschakeld of geduldig heeft afgewacht:
Eerste Kerstdag, Feria 1: Nativitatis Christi
Tweede Kerstdag, Feria 2: Nativitatis Christi
Derde Kerstdag, Feria 3: Nativitatis Christi
Nieuwjaarsdag, Festo Circumcisionis Christi
Eerste zondag na nieuwjaar, Dominica post Festum Circumcisionis Christi
Driekoningen, Festo Epiphanias

arnold Woensdag 06 Januari 2010 at 10:50 pm | | klassiek
Gebruikte Tags: ,

drie reacties

Ein-de-lijk! Deel zes, grazie mille en ik maar geduldig sparen en (ongeduldiger) afwachten. Wat een hoop bestandjes zeg, genieten!

Martijn, - 06-01-’10 23:50

Fijn dat ik je er een plezier mee doe! Het zijn dus zes bestanden – ik heb zowel de Rapidshare- als de WeTransfer-link bij elkaar gezet. Over een paar maanden de Matthäus-Passion? ;-)

Araglin, - 07-01-’10 00:13

Hoi Araglin, ik wil de zes cantates graag sparen.. maar je linkjes zijn verlopen. Is het mogelijk om ze nog een x te posten?

Alvast bedankt!

Stephan, - 20-12-’10 00:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.