More Than A Feeling

De gitaarriff van 'More Than A Feeling' van Boston is één van de herkenbaarste uit de muziekgeschiedenis. Zo herkenbaar zelfs dat mensen 'm overal in terughoren. Ook Nirvana-frontman Kurt Cobain hoorde tijdens de release van 'Smell Like Teen Spirit' ineens de overeenkomsten en besloot daarom om tijdens concerten af en toe 'More Than A Feeling' aan het intro van zijn eigen hit te plakken.

Boston-brein Tom Scholz baseerde de riff op zijn beurt weer op de hit 'Walk Away Renee' van The Left Banke uit 1966. Hij begon in 1971 aan het nummer en heeft tot 1976 geschaafd aan wat 'More Than A Feeling' zou worden. De opnamen vonden plaats tussen oktober 1975 en april 1976 - het duurde even omdat Scholz ook nog gewoon een fulltime baan had bij fotogigant Polaroid. Toen hij het nummer met zijn - op zanger Brad Delp na – immer van leden wisselende band eenmaal goed in de vingers had, bleek dat platenmaatschappij Epic helemaal niet zo blij was met de in de kelder van Scholz opgenomen track. Hij moest maar eens een échte studio induiken en de hulp inroepen van een professionele producer. Scholz was eigenwijs en richtte zijn eigen productiemaatschappij op - en uiteindelijk kwam het overgrote deel van Bostons debuut alsnog uit zijn tot studio omgetoverde kelder.

Op de vleugels van de wereldhit 'More Than A Feeling' blies Bostons titelloze debuut vervolgens iedereen omver. Met 17 miljoen verkochte exemplaren was het - tot Guns 'N' Roses in 2008 de 18 miljoen-grens overging met 'Appetite For Destruction' - lange tijd het bestverkochte debuutalbum aller tijden. (Uit: 'Top 2000 – volume 2', uitgeverij L.J. Veen, 2009. ISBN 9789020420166. Enigszins herschreven.)

arnold Donderdag 14 Januari 2010 at 12:08 am | | gastbijdrage

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.