Still Got The Blues

Gary Moore stond eind jaren tachtig vooral bekend als hardrockvirtuoos. Hij maakte deel uit van onder meer Skid Row (de Engelse band, niet de Amerikaanse), Colosseum II en Thin Lizzy en timmerde ook solo aan de weg. Diep in Moores hart brandde echter 'the blues'. Als tienjarige had hij in 1962 van zijn vader een veel te grote gitaar gekregen. Ondanks het formaat kreeg Moore al snel handigheid in het spelen en drie jaar later stond hij, beïnvloed door bands als John Mayall's Blues Breakers en het door Peter Green geleide Fleetwood Mac, op de planken als Little Gary. Zijn talent viel direct Peter Green op, die zich over de jonge Gary ontfermde en zich opwierp als zijn mentor.

Fast forward naar 1989: Gary Moore is op zoek naar een nieuwe muzikale richting en heeft net een Les Paul Standard-gitaar uit 1959 gekocht – totaal ongeschikt voor hardrock. ''Toen bedacht ik me dat als ik voorafgaand aan een optreden mijn vingers aan het warmspelen was, ik altijd blues speelde,'' herinnerde Moore zich in het blad Vintage Guitar. ''Wellicht was dat een boodschap dat ik het eens in die richting moest gaan zoeken.'' Dat deed hij, en met succes, want zijn album 'Still Got The Blues' bleek de grote klapper waar Moore al zijn hele carrière op wachtte. Met gastbijdragen bluesgiganten Albert Collins en Albert King (en voormalige Beatle George Harrison) was het sowieso al een album dat de liefhebbers deed opveren. Maar het was Moores volledig eigen 'Still Got The Blues (For You)' dat met zijn emotionele gitaargejank het absolute hoogtepunt van het album bleek. ''Ik liep met mijn Les Paul de studio in en in één take stond het nummer erop. Het was een dramatische dag voor me, en dat hoor je vooral in de solo terug,'' aldus Moore.

Ironisch genoeg was het ook die solo die hem in 2008 veel hoofdbrekens bezorgde. De onbekende Duitse band Jud's Gallery klaagde hem toen aan wegens plagiaat en haalde het door hen in 1974 geschreven nummer 'Nordrach' aan, dat precies dezelfde solo bevatte. Hoewel dit nummer niet op lp of cd was verschenen toen Moore 'Still Got The Blues (For You)' opnam, stelde de rechter Jud's Gallery-oprichter Jurgen Winter toch in het gelijk en moest Moore een aanzienlijke schadevergoeding betalen.

(Uit: 'Top 2000 – volume 2', uitgeverij L.J. Veen, 2009. ISBN 9789020420166. Aangevuld en enigszins herschreven.)

arnold Vrijdag 29 Januari 2010 at 01:15 am | | Standaard

vier reacties

ROBERT JOHNSON :D

Gehenna, (E-mail ) - 29-01-’10 08:48

Ik vond een youtube filmpje van Judd’s Gallery.
Daar hoor je ruim 9 minuten uitvoering van “Nordrach”.
En waarempel op 6.18 begint de bewuste solo waar je over schreef, heel apart.
Het begin van het nummer heeft trouwens wel wat Pink Floyd trekjes.
Ik had er nog nooit van gehoord, maar het heeft wel iets.
Laat ik het zo zeggen, ze hebben er weer een liefhebber bij.

http://www.youtube.com/watch?v=hqudqHsrQ..

En hier op 5.24
http://www.youtube.com/watch?v=Xe-uwEqTj..

Zie ook:
http://www.progarchives.com/artist.asp?i..

Ze worden trouwens onder “Krautrock” gestald
En zo is de kring voor jou website weer rond.

Peter Dekker, (E-mail ) - 29-01-’10 11:58

Ah. mooi hoor. Weer iets om naar op zoek te gaan ;-) Thanks

Marcel, - 29-01-’10 13:11

En ‘muziekkenner’ Erik de Zwart maar betweterig vertellen dat het gejat is van Lionel Richie’s “Hello” :)

Machiel, (URL) - 04-02-’10 01:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.