99 Luftballons

Sommige liedjes zing je gedachteloos mee, zonder echt meer stil te staan bij de songtekst of de periode waarin het een hit werd. Alsof het desbetreffende liedje zich heeft losgezongen van vroeger en een eigen leven is gaan leiden.

Je zou het dan ook bijna vergeten, maar de jaren tachtig stonden voor een groot deel in het teken van de Koude Oorlog. Ook muzikaal. Doe Maar zong over een dreigende nucleaire oorlog, Klein Orkest zong over de Muur. In Engeland liet Frankie Goes To Hollywood de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Tsjernenko het in de clip van 'Two Tribes' tegen elkaar opnemen – en dat ging er behoorlijk heftig aan toe. En in Duitsland brak de 23-jarige Gabriele Kerner (beter bekend onder haar koosnaampje 'Nenan') wereldwijd door met een liedje over negenennegentig luchtballonnen.

Wie goed luistert, hoort er de paranoia in terug die het begin van het decennium zo kenmerkte. De basis voor '99 Luftballons' wordt gelegd op 8 juni 1982 als Nena-gitarist en tekstschrijver Carlo Karges een concert bijwoont van de Rolling Stones in de Waldbühne in het toenmalige West-Berlijn. Als onderdeel van de show wordt een grote tros ballonnen in het luchtruim opgelaten, die na verloop van tijd door de speling van de wind meer op een vreemdsoortig vliegtuig lijkt dan een verzameling gekleurde ballonnen.

Karges vraagt zich af hoe de soldaten aan de andere kant van de Berlijnse muur zullen reagteren als dat 'vliegtuig' het Oost-Duitse luchtruim binnendringt. De Koude Oorlog bereikt in 1984 haar hoogtepunt als Amerika en Rusland in een schijnbaar niet te stoppen wapenwedloop verzeild raken. '99 Luftballons' vertaalt Karges mijmering: hoe iets onschuldigs als een tros ballonnen een allesverwoestende wereldoorlog zou kunnen ontketenen. De wereld voelt mee en het wordt overal – in de Duits- én in de Engelstalige versie als '99 Red Balloons' – de hit die het gevoel van de Koude Oorlog het beste weergeeft.

(Uit: 'Top 2000 - tien jaar liedjes, lijstjes en verhalen', uitgeverij L.J. Veen, 2008. ISBN 978-90-204-2200-9. Enigszins aangevuld en herschreven.)

arnold Dinsdag 09 Februari 2010 at 12:43 am | | Standaard

twee reacties

Het blijft een prachtige plaat en zo heerlijk tijdloos.
Waarschijnlijk dachten de soldaten in Oost Berlijn dat de ballonnen zouden landen op “Mont Klamott”, een voormalige stortplaats in Oost-Berlijn.
Daarna groeide er veel groen en gingen de meeste Oost-Duitsers een luchtje scheppen om even weg te zijn van hun dagelijkse beslommeringen.

In de tijd dat Nena in het westen over 99 Luftballons zong, zong in het oosten de groep “Silly” (met een blonde zangeres) over Mont Klamott.

http://www.youtube.com/watch?v=kozqP3zXl..

http://en.wikipedia.org/wiki/Silly_%28ba..

Beide groepen bestaan nog steeds, hebben een nieuw album en toeren door heel Duitsland.

http://en.wikipedia.org/wiki/Silly_%28ba..

Peter Dekker, (E-mail ) - 09-02-’10 21:39

Is dit liedje ook in het Nederlands?

Nederlander, (E-mail ) - 16-03-’10 16:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.