Trio Mediaeval

''Ik dacht wel dat je hier zou zijn!'', zei vriendin Eva. Ze had zojuist haar cd van Trio Mediaeval laten signeren en was naar mij op zoek. Ik had me uit de naar de uitgang drommende menigte losgewurmd en was via een omtrekkende beweging op het podium beland, waar ik me nieuwsgierig had ontfermd over de op een tafeltje achtergebleven tja... 'klankstaven' is misschien nog wel de beste omschrijving. Een soort gecapitonneerde drumstokjes, waarbij door een zwaai met de arm een klankschaal-achtig geluid wordt voortgebracht. Fraai en meditatief – ik had zoiets in ieder geval nog nooit eerder gehoord. Ik kon de verleiding niet weerstaan even te spelen met de klankstaven, die nog nadampten van het concert. Geweldige instrumenten! Ik ga ze ook kopen...

Maar om bij het begin te beginnen: vriendin Eva en ondergetekende wandelden afgelopen zondagmiddag door de Utrechtse binnenstad, toen we een stoet mensen voorbij zagen trekken, op weg naar de Pieterskerk. Ha! Er is vast iets te doen, zo dachten wij, en sloten ons netjes aan. En tot onze verrassing bleek er een concert van Trio Mediaeval op het programma te staan. Oftewel, drie Noorse dames, luisterend naar de sprookjesachtige namen Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth en Torunn Østrem Ossum, die polyfonische muziek zingen uit de Engelse en Franse middeleeuwen, afgewisseld met oude en traditionele Noorse liedjes en ballades. Prachtige, verstilde muziek - of althans, zo meende ik me te herinneren. Een soort high-end Estampie of Laïs, om het eens heel erg oneerbiedig te zeggen.

Gelukkig waren er nog kaartjes beschikbaar en we schoven we aan in de houten kerkbanken, nog net niet klapperend van de kou. Het eerste deel van het programma bestond uit middeleeuwse ballades en heldendichten, gezongen door de 28-jarige Kim André Rysstad. Fraai uitgevoerd, maar enigszins eentonig en een lange zit omdat we natuurlijk geen klap verstaan van die Noorse liedjes (hoewel in het programmaboekje een beknopte samenvatting stond). Na de pauze was de beurt aan Trio Mediaeval, dat er moeiteloos in slaagde de ruim driehonderd aanwezigen in ademloze vervoering te laten luisteren naar een uitgekiende mix van modern en klassiek: muziek van zowel hun debuut 'Words Of The Angel (Soir, Dit Elle)' uit 2001 (met een centrale rol voor het 'Messa de Tournai' uit de 14e eeuw), opvolger 'Stella Maris' (2004) als het in 2007 verschenen 'Folk Songs', waarop de drie dames hun Noorse wortels verkennen. Loepzuiver, soepel, gracieus en etherisch.

Gaat dat zien! Trio Mediaeval geeft deze week nog een aantal concerten in Nederland (woensdag Concertgebouw Amsterdam, donderdag Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, vrijdag De Doelen in Rotterdam, zaterdag Concertzaal Tilburg en zondag Stadsschouwburg Heerlen). En voor wie het zich afvraagt: ga er eens goed voor zitten (het trio maakt geen hapklare brokken André Rieu-klassiek!) en luister naar een handvol tracks (320 kbps, 35 MB) om eens kennis te maken.

arnold Dinsdag 16 Februari 2010 at 12:50 am | | concerten
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.