E-boek

2010 wordt het jaar van het e-boek, aldus experts. Maar ho, wacht, dat zou het vorig jaar toch ook al worden? Ja nee ja, maar nu echt! Aldus dezelfde experts. Nu valt het met een doorbraak vooralsnog wel mee, in weerwil van de cijfers waarmee bijvoorbeeld internetwinkel Bol.com (14.000 verkochte e-boek-lezers in 2009) en diverse downloadplatforms schermen (in totaal 60.000 e-boeken gedownload). Ter vergelijking: in totaal gingen er in Nederland vorig jaar ruim 50 miljoen papieren boeken over de toonbank, dus waar hebben we het over.

Maar goed, ik zit nagenoeg elke dag in de trein en heb ik altijd wel wat te lezen bij me en dus, zo zou je zeggen, is een e-boek dé ultieme oplossing. Dat was ook mijn idee en toen ik dan ook de kans kreeg een paar dagen rond te sjouwen met het topmodel van Sony, greep ik die met beide handen aan. Maar om heel eerlijk te zijn was de lol er al na vijf minuten af.

Over het enigszins warrige, iTunes-achtige boekenbeheerprogramma kan ik me nog wel heen zetten, over de fractie van een seconde vertraging tussen het virtueel omslaan van de pagina's hoor je mij niet zeuren, en dat mijn pdf-bestanden niet worden geopend of herkend – ach een kleinigheid. Maar hadden de knappe koppen bij Sony nu echt niet in de gaten dat de Reader spiegelt als een waanzinnige en je tijdens een treinreis of simpelweg op de bank in de woonkamer vrij weinig anders kan doen dan je haar kammen in het apparaat? En opmerkelijk genoeg is de helderheid of backlight niet aan te passen.

De Sony Reader is dus vooralsnog geen succes. Heel erg is dat nu ook weer niet, want ik heb nog stapels ongelezen boeken liggen. Intussen komt echter heel zachtjes een alternatief aangeslopen: het luisterboek (of in hippere bewoordingen: het audioboek). Ik geef toe, het klinkt nogal sullig, maar het is best relaxed om af en toe onderweg een verhaal in je oren gefluisterd te krijgen. Zo ben ik me momenteel door een groot aantal geinigr hoorspelen naar de Bommel-boeken van Marten Toonder aan het werken. De verhalen worden voorgelezen door onder andere Kitty Courbois en Chantal Janzen, terwijl acteurs in de huid kruipen van de bekende personages Ollie B. Bommel (Mark Rietman), Tom Poes (Jacob Derwig), Professor Sickbock (Ad van Kempen) en Hiep Hieper (Roeland Fernhout) – om er een paar te noemen. Er staan er nog een paar online, dus leef je uit.

En voor wie  niet zo'n Bommel-fan is, is Stephen Kings audioboek 'Vet goed' ('Stationary Bike') wellicht wel aardig. In dit oorspronkelijk alleen als audioboek verschenen verhaal (voorgelezen door Bart Schoones) besluit de zwaarlijvige dertiger Richard Sifkitz op dieet te gaan. Hij koopt een hometrainer, en slaat enthousiast aan het sporten. Maar misschien gaat hij wat al te rigoureus te werk... 'Vet goed' is geen meesterwerk, wel bijzonder de moeite waard. Luister zelf (320 kbps vbr, 78 MB). Meelezen kan desgewenst ook: de novelle is te vinden in Kings verhalenbundel 'Na zonsondergang' (Just after sunset') uit 2008.

arnold Donderdag 25 Februari 2010 at 12:33 am | | Standaard

Eén reactie

ik kan http://www.radioboeken.eu ook aanbevelenn, daar hebben een aantal nederlandse en vlaamse schrijv(t)ers speciaal voor een radioprogramma van de VPRO (dacht ik) een luisterboek/radioboek/audioboek gemaakt die ongeveer 30 min duurt.

Gehenna, - 25-02-’10 11:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.