Where Do You Go To?

Geïnspireerd door artiesten die succes hadden met lange nummers waarin ze een uitgebreid, bijna literair verhaal uit de doeken deden, begon de in 1941 in India geboren, in Engeland opgegroeide en in Kopenhagen wonende Peter Sarstedt in 1969 ook aan iets dergelijks te werken. ''Ik wilde een verhaal vertellen in de folkclubs waar ik optrad en vond het geweldig dat Bob Dylan met zijn nummer 'Sad Eyed Lady of the Lowlands' een complete lp-kant vulde. Al Stewart had zelfs succes met een track van een half uur! Dat wilde ik ook!'', aldus Sarstedt.

Het verhaal had hij al in zijn hoofd, de hoofdpersoon ook. En na de opnames duurde 'Where Do You Go To (My Lovely)?' bijna vijf minuten. Veel te lang voor een single, zo vond zijn platenmaatschappij. En bovendien, zo mopperden de platenbonzen, waarom zitten er eigenlijk geen drums in het nummer? Sarstedt hield voet bij stuk en slaagde erin zijn label te overtuigen. En terecht: de single werd een wereldhit en haalde onder meer de vierde plek in de Nederlandse hitlijsten.

Een van de grote charmes van 'Where Do You Go To (My Lovely)?' waren de vele referenties naar beroemdheden (variërend van Marlene Dietrich tot de Rolling Stones en Picasso), die enorm tot de verbeelding spraken. Er kwamen al snel uiteenlopende geruchten op gang. Gaat het nummer over Sophia Loren? Of is de Marie-Claire over wie Sarstedt zingt, toch eigenlijk de Deense zangeres en cabaretière Nina van Pallandt is? Peter Sarstedt heeft altijd volgehouden dat hij Marie-Claire, die zichzelf uit de achterbuurten van Napels omhoog heeft gewerkt tot de jetset, uit zijn duim heeft gezogen. Anderen zijn er echter heilig van overtuigd dat het lied een eerbetoon is aan de grote liefde van Sarstedt, die in 1965 bij een hotelbrand tragisch om het leven kwam.

Grote successen heeft Sarstedt na zijn hit nooit meer gekend. In 1997 probeerde hij het met een vervolg, 'The Last of the Breed (Lovely 2)', maar ook deze poging was geen succes.

Uit: 'Top 2000 - tien jaar liedjes, lijstjes en verhalen', uitgeverij L.J. Veen, 2008. ISBN 978-90-204-2200-9. Enigszins aangevuld en herschreven. Wie overigens behoefte heeft aan 'The Best of Peter Sarstedt', moet hier maar eens klikken...

arnold Zondag 28 Februari 2010 at 01:06 am | | Standaard

twee reacties

Dit lied leerde ik kennen door de cover die Armand ervan gemaakt heeft. Het raakte bij mij een (romantische) snaar. Pas daarna leerde ik het origineel kennen en hoorde ik hoe trouw Armand daaraan gebleven was. Die cover kun je hier horen: Waar wil je heengaan, m’n liefste

Frank, - 28-02-’10 22:09

Dank voor je reactie Frank! De cover van Armand is verrassend goed – leuk om te horen! Ik vind eigenlijk dat Armand sowieso behoorlijk wordt onderschat.

Araglin, - 28-02-’10 22:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.