Tol & Tol

Ik was aan het wroeten in de bak met de aanduiding 'Nederlands' en aarzelde over de aanschaf van 'De grootste hits van Frank & Mirella', toen mijn aandacht werd getrokken door 'Het allermooiste van Tol & Tol'. Goed, de broers komen uit Volendam (en om dit kennelijk te benadrukken, staat op het hoesje heel groot 'HOLLANDSE STERREN' afgedrukt), maar verder heeft de muziek van Cees en Thomas Tol nauwelijks raakvlakken met die van bijvoorbeeld Peter Beense, Wolter Kroes of Jeroen van der Boom. In Amerika zou hun muziek te vinden zijn in het vakje 'Contemporary Instrumental', oftewel: lekker in het gehoor liggende instrumentale muziek, zonder te vervallen in rustgevend new age-gedreutel.

Conservatoriumstudenten Cees en Thomas maakten vanaf het prille begin deel uit van BZN en met name Thomas was verantwoordelijk voor de 'palingsound' waarmee de Volendamse popgroep bijzonder populair zou worden: de gitarist en componist schreef talloze grote BZN-hits, waaronder 'Mon Amour', 'Pearly Dumm' en 'The Old Calahan'. In 1988 stapten de broers kort na elkaar uit BZN - 22 jaar van touren, hits schrijven en in een bestelbusje door heel Nederland crossen hadden hun tol geëist.

Cees en Thomas zaten niet bij de pakken en neer en sleutelden in alle rust aan nieuwe liedjes: dromerige, nostalgische instrumentale songs, met lichte invloeden uit Spanje, Frankrijk en Griekenland. Hun eerste album 'Tol & Tol' uit 1989 werd een groot succes, en de eerste single 'Eleni' een wereldhit. Een wereldhit? Jawel, want niet alleen bereikte het nummer de top drie in Nederland, ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland, Zuid-Afrika en zelfs Taiwan werd het een hit. 'Eleni' scheerde zelfs langs de bovenkant van de Amerikaanse hitlijsten. Opvolgers 'Sedalia' (1991), 'Tol & Tol III' (1993), 'Tol & Tol IV' (1999) en 'Tol & Tol V' (2001) waren eveneens succesvol. Tegelijkertijd ontwikkelden Cees en Thomas zich tot veelgevraagde producers; zo zijn ze sinds 2002 verantwoordelijk voor de albums en een groot aantal hits van Jan Smit. Van hun hand komt bijvoorbeeld 'Als de nacht verdwijnt', dat overigens al in 1989 is opgenomen door Anny Schilder als 'Le soleil'.

De vijf 'Tol & Tol'-albums luisteren in ieder geval erg plezierig weg, hoewel het soms wel wat zoetig wordt - alsof je naar de muziek van een gladgestreken Holywood-film zit te luisteren. En om je een beeld te geven: vermeng instrumentale versies van de 'exotische' BZN-nummer met een mespuntje vriendelijke en onschuldige wereldmuziek, voeg een klein scheutje Ennio Morricone toe en maak alles af naar wens af met de 'Griekse liedjes' van Benny Neyman (veelal gecomponeerd door Nikos Ignatiadis) en overgiet alles met een easy listening-sausje. Luister zelf: een flink zipje om eens kennis te maken (320 kbps, 112 MB - hier een WeTransfer-link voor de liefhebber).

Leuk feitje: 'Eleni' is ingezongen door Corina en Gella Vamvakari, de Griekse nichtjes van Cees en Thomas en vanaf 1999 de vaste Tol & Tol-stemmen.

arnold Maandag 15 Maart 2010 at 3:23 pm | | easy-listening

Eén reactie

Niet alleen de nichtjes Gella en Corina Vamvakari,
Maar ook hun moeder, Marie Tol behoort tot de
zangeressen. Overigens zijn alle Griekse teksten van moeder en dochters. De tekst van ‘Le soleil komt van Gella Vamvakari.

De Volendammer, - 24-07-’17 09:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.