Synco

Ik stel me zo voor dat Tangerine Dream-opperhoofd Edgar Froese eind 1983 na een concert in Berlijn aan de praat raakte met Frank Klare en Mirko Lüthge, twee vrienden met een passie voor elektronische muziek. Toen Klare op een gegeven moment vertelde dat Mirko en hij ook muziek maakten, maar dat al die synths wel erg duur zijn, bromde Froese instemmend. Hij krabde peinzend in zijn snor en zei: ''Als jullie echt serieus zijn, heb ik misschien wel een interessant voorstel…''

De tijden dat de Tangerine Dream-leden in de weer waren met loodzware modulaire synths liepen namelijk ten einde. Het MIDI-protocol deed zo rond 1983 zijn intrede en maakte het mogelijk om makkelijk (elektronische) instrumenten op elkaar aan te sluiten. En Froese zag deze nieuwe technologie helemaal zitten. Bovendien wilde hij een andere muzikale richting op; de jaren zeventig stonden weliswaar in het teken van lange, uitwaaierende sequencerschetsen, in de jaren tachtig moest het puntiger en compacter. En om een lang verhaal kort te maken: Klare en Lüthge mochten voor een zacht prijsje een groot aantal synthesizers overnemen. En dan geen lullige apparaatjes, maar logge analoge bakbeesten als de Roland 100M Modular System, Korg MS-Modular, ARP Odyssey, Minimoog, Roland Juno 60/106 en de Moog Prodigy.

Frank Klare en Mirko Lüthge sleepten alles naar zolder en sloegen aan het experimenten. Onder de noemer SynCo (oftewel Synthesizer Cooperation) werden drie cassettes uitgebracht 'Kaskade' (1985), 'Synthasia' (1986) en 'Motodrom' (1987), gevuld met (logischerwijs) nogal Tangerine Dream-eske elektronische muziek. Sterker nog: als je je ogen dichtdoet en een lang sequencernummer opzet, hoor je nauwelijks verschil. Dit in tegenstelling tot de kortere, ritmische tracks, die een stuk vrolijker (en ook wat oppervlakkiger) klinken dan de muziek van hun helden. Diverse tracks van deze cassettes (aangevuld met nieuwe nummers) verschenen later op de cd's '85-89' (1989), 'Evolution of Events' (1991) en 'Reincarnation In A Superior System' (1993). Typische muziek in de Berliner Schule-traditie, gekoesterd door slechts een kleine groep liefhebbers. In 1993 viel Synco uit elkaar, waarna Frank Klare een bloeiende en zeer productieve solocarrière op poten zette.

Luister naar een dwarsdoorsnede uit het Synco-oeuvre (320 kbps, 99 MB - hier een WeTransfer-link), met als hoogtepunt het epische, bijna een half uur durende 'Synthasia (concert version)'. Verplichte kost voor wie zijn elektronische muziek graag zo analoog en uitgesponnen mogelijk krijgt opgediend… Meer luisteren? Surf naar mailorder Groove.nl om een cd'tje te bestellen!

arnold Woensdag 17 Maart 2010 at 12:33 am | | elektronisch

vijf reacties

Ah lekker hoor. Puike muziek. Ik had al eea van Frank KLare solo gehoord, maar dit oudere spul nog niet. Thanks, toch maar weer even Ron (Groove) aanschieten op 22 Mei in Oirschot ;-)

Zie http://e-day.groove.nl/

Marcel, - 17-03-’10 16:17

Ha Marcel, dank voor je reactie! Misschien ben ik aanwezig; Free System Project (met als gast Gert Emmens!) is best aardig!

Araglin, - 17-03-’10 22:31

Ara, voorproefje :

http://www.youtube.com/watch?v=xL-axKwVj..

Marcel, - 01-04-’10 16:17

Oops, ik begin ze door elkaar te halen…
Free system project, FD project, allebei met (ene) Frank ;0

Toch mooi .

Marcel, - 01-04-’10 16:20

FD Project is overigens best aardig, dus sowieso bedankt voor de link!

Araglin, - 01-04-’10 16:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.