Ligconcert

Wie op vrijdagavond 31 mei 1996 nietsvermoedend de grote zaal van het Amsterdamse Concertgebouw binnenstapte, zal ongetwijfeld raar hebben opgekeken. Alle stoelen waren namelijk verdwenen en hadden plaatsgemaakt voor honderden matrasjes, waarop - al dan niet zacht snurkend - mensen lagen te luisteren naar de pianomuziek van Coen Bais (geassisteerd door John van Eijk op keyboards). Het eerste officiële 'ligconcert' van Nederland (ter gelegenheid van het tweejarig bestaan van 'new age warenhuis' Oibibio) was een feit!

De kritieken waren destijds niet mals, en dat werd waarschijnlijk voor een deel veroorzaakt door de wazige mix van commercie en 'new age'. De matrassen waren namelijk geleverd door beddenfabrikant Auping, die ongegeneerd reclame mocht maken. En wie extra diep in de buidel tastte, mocht op het podium op een Komfortabel Royal liggen, hét pronkbed van Auping. Verder probeerde natuurlijk ook Oibibio (dat enkele jaren later failliet zou gaan) allerhande spulletjes en cursussen te slijten. Maar goed, Bais was verantwoordelijk voor een heuse trend en de daaropvolgende drie jaar tourde hij met zijn ligconcerten door Nederland (en het buitenland).

Overigens had Bais zijn sporen in de muziekbusiness al ruimschoots verdiend: hij stond aan de wieg van de Geronimo Studio in Leiden, was A&R-manager bij WEA en begin jaren negentig 'master engineer' (en later general manager) van de Wisseloord Studios in Hilversum. Daarnaast timmerde hij als muzikant aan de weg en bracht hij een zevental cd's uit, gevuld met een rustgevende mix van new age, smooth jazz en een klein scheutje wereldmuziek. Niet wereldschokkend, maar vooral dankzij de lichte jazz-invloeden (op met name 'Socu' en 'Blue Age' uit respectievelijk 1993 en 1995) erg aardig. De afgelopen 13 jaar is het akelig stil op muzikaal gebied en dat komt denk ik vooral omdat Bais sinds 2003 directeur is van poppodium Metropool in Hengelo.

In ieder geval: het ligconcert in het Concertgebouw betekende de grote doorbraak van Coen Bais, en voor wie zich afvraagt hoe dat nu eigenlijk klonk, luister naar 'Oibibio Ligconcert', opgenomen op 31 mei 1996 (320 kbps, 66 MB - hier een WeTransfer-link) - veertig minuten rustieke pianoklanken. De eerste helft is gevuld met pianovariaties op nummers die hij al eerder op had genomen, de tweede helft bestaat voornamelijk uit improvisaties met welluidende titels als 'Improvisatie I (Klankbad in D. majeur 7).

Admin Donderdag 18 Maart 2010 at 12:30 am | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.