Blueberry Hill

Er zijn van die liedjes die al jaren bestaan en dan opeens in een bepaalde uitvoering uitgroeien tot klassieker. 'Blueberry Hill' is zo'n liedje. Iedereen denkt bij dit nummer direct aan zanger en pianist Fats Domino (1928), maar toen hij het opnam was het liedje al een jaar of vijftien oud. Het was in 1940 gecomponeerd door Vincent Rose, Larry Stock en Al Lewis (beter bekend als 'Grandpa Munster' uit de tv-serie 'The Munsters') voor de western 'The Singing Hill' (1941).

Rose, Stock en Lewis probeerden het nummer onder te brengen bij een bekende muziekuitgever. ''We werden afgewezen omdat de blauwe bes volgens die platenbons helemaal niet op heuvels groeide'', herinnerde Larry Stock zich vele jaren later. ''Toen ik zei dat ik als kleine jongen die blauwe bessen zelf daar had geplukt, werd ik uitgelachen. Dus hebben we het nummer bij Chapell ondergebracht. Ik denk dat de desbetreffende platenbaas nu nog steeds spijt heeft.''

Zanger en acteur Gene Autry nam 'Blueberry Hill' als eerste op voor 'The Singing Hill', op de hielen gezeten door Glenn Miller, die er in 1940 een grote hit mee scoorde. Louis Armstrong nam in 1949 een versie op, die in 1956 ook in de hitlijsten belandde. Deze laatste uitvoering inspireerde Fats Domino, die eind 1956 in de studio bezig was met een nieuw album. Toen bleek dat hij niet genoeg nieuwe liedjes had, besloot hij spontaan om 'Blueberry Hill' te coveren. Probleem was alleen dat Fats de tekst niet zo goed kende. Al improviserend slaagde hij er uiteindelijk in om het nummer op te nemen. Producer Dave Bartholomew moest naderhand uit een groot aantal losse flarden een complete versie samenstellen. Hij heeft zijn werk goed gedaan, want het werd Fats' grootste hit, die alle andere 'Blueberry Hills' deed vergeten.

Overigens was de baslijn van de Fats Domino-versie verantwoordelijk voor een andere grote hit: volgens The Doors-toetsenist Ray Manzarek diende het riffje als inspiratie voor 'Light My Fire'. (Uit: 'Top 2000 – volume 2', uitgeverij L.J. Veen, 2009. ISBN 9789020420166. Enigszins herschreven.)

arnold Donderdag 01 April 2010 at 11:20 am | | interessant
Gebruikte Tags:

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.