Record Store Day 2010

Cd-verkopen dalen, en in poging het tij en de gemiste inkomsten te keren, schrappen steeds meer winkelketens met een botte bijl in hun muziekaanbod en word je getrakteerd op een gestaag uitdijende hoeveelheid dvd's en allerhande soorten games. Met als gevolg dat er minder cd's worden verkocht, het aanbod schraler en schraler wordt, je noodgedwongen naar het internet uitwijkt en er dus weer minder cd's worden verkocht - waarna het liedje weer van voren af aan begint.

Nu is er natuurlijk geen man overboord als een grote keten als Free Record Shop / Van Leest stopt met de verkoop van muziek (aanbod was toch al abominabel, hoewel verrassend genoeg de FRS aan de Oudegracht in Utrecht opeens heel veel klassieke muziek aanbiedt - de oudere generatie heeft geld, houdt van klassiek én kan niet downloaden moet ongetwijfeld de gedachte zijn), maar het zou jammer zijn als de kleine, gespecialiseerde platenzaakjes in deze trend worden meegesleurd.

Dus doe eens gek en loop aanstaande zaterdag (17 april) je lokale platenzaak binnen en koop een cd of lp. Waarom nu juist zaterdag? Nou, het is dan International Record Store Day, oftewel: de internationale viering van de onafhankelijke platenzaak. Dit initiatief ontstond in 2007 toen diverse Amerikaanse winkels de handen ineen sloegen en met live optredens, kortingsacties en wat dies meer zij de muziekliefhebber naar hun winkels probeerden te lokken.

Ook in Nederland heeft dit initiatief langzamerhand voet aan de grond gekregen en inmiddels doen meer dan zestig platenwinkels mee. Niet alleen liggen er grote stapels cd's en andere muzikale parafernalia voor een zacht prijsje in de schappen (of althans, daar ga ik vanuit), ook tal van (relatief onbekende) artiesten maken hun opwachting voor een in-store optreden. Hier vind je de lijst met alle deelnemende platenzaken - en nee, ik word niet gesponsord.

arnold Vrijdag 16 April 2010 at 11:46 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.