Babymuziek

Universitair hoofddocent muziekcognitie Henkjan Honing beschrijft in zijn boek 'Iedereen is muzikaal' (Nieuw Amsterdam, 2009)  hoe wetenschappers het maatgevoel van baby’s onderzoeken. De zuigelingen krijgen een pulserend ritme te horen, waarin op het muzikaal belangrijkste moment een rust is ingebouwd. Honing noemt dit een 'luide rust'. Het blijkt dat de babyhersens op dezelfde manier reageren als de hersenen van volwassenen, aan wie gevraagd was om bij de luide rust op een knop te drukken. De conclusie is dus volgens Honing logischerwijs dat maatgevoel een aangeboren vaardigheid is.

Als dat inderdaad zo is, bedacht ik me tijdens het lezen, is het eigenlijk een kleine stap naar het daadwerkelijk muzikaal opvoeden van baby's. Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen, nietwaar? Aan de andere kant: om kleine kinderen nu gelijk bloot te stellen aan bijvoorbeeld AC/DC of Captain Beefheart, tja, da's ook weer zo wat. Maar ja, peinsde ik verder, je wilt toch ook niet de hele dag van die zoetsappige kinderliedjes opzetten, waar je dan - of je het nu wilt of niet - naar gaat zitten luisteren.

Nu heb ik geen kinderen, laat staan een kirrende baby, maar mocht het misschien ooit nog zover komen, dan roep ik heel misschien de hulp in van de Argentijn Mariano Yanani. Hij is namelijk vol overgave in een tja… opmerkelijke muzikale lacune gesprongen: rockmuziek in een babyjasje. Oftewel: bekende hits van grote namen als Queen, U2, Coldplay en de Rolling Stones in een rustieke klingelklangel-uitvoering, waarvan de baby moeiteloos in slaap valt - over sublimale boodschappen gesproken…

Informatie over Yanani is nogal schaars (ik kon in ieder geval nauwelijks iets vinden), maar wie goed zoekt, schijnt zijn 'Babies go… [vul de naam van de artiest in]'-serie te kunnen aanschaffen in tal van goed gesorteerde babywinkels. Het klinkt allemaal bijzonder fascinerend en op een bizarre, unheimische speeldoosmanier toch bekend. Luister zelf: Babies go… Queen' en 'Babies go… Rolling Stones' (192 kbps en 160 kbps, bij elkaar in een zipje van 110 MB - en voor de liefhebbers een WeTransfer-link).

Ook leuk materiaal voor een muziekquiz, trouwens.

Admin Maandag 19 April 2010 at 11:45 pm | | weird
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.