Lust for Life

''Kijk, de Revolver heeft een nieuwe naam.'' Ik wapperde enthousiast met het muziektijdschrift naar vriendin Eva, die tegenover me aan tafel zat. ''Aha'', zei ze, ''en hoe heet het nu? Pistool?'' Ze barstte in een bulderend gelach uit en ging weer verder met waar ze mee bezig was. Mja, dacht ik, toen ook ik was uitgelachen, ze geeft wel precies aan waarom de naamsverandering nodig was: de meeste mensen denken bij 'Revolver' nu niet direct aan het gelijknamige Beatles-album (uit 1966), want anders had Eva wel iets geroepen als 'Help!' of 'Rubber Soul'. ''Hoe heet het nu dan?'' vroeg ze even later. ''Lust for Life'', antwoordde ik. Vriendin Eva: ''Huh?'' En wederom de spijker op zijn kop: de associatie met het gelijknamige Iggy Pop-album (uit 1977) ligt eveneens niet echt voor de hand - dus of dit nu zo'n goede keuze is?

Maar goed, na een hoop gedoe (waaronder het faillissement van de oude uitgever) wordt het roer definitief omgegooid. En dat blijkt al direct uit de 'pay-off': ''Mannenblad over muziek & meer''. Uitgever Mark Postema van Music Media Maker Group: “Wij hopen het mannenblad onder de muziekbladen te worden. Het blijft een muziekblad, maar we richten ons nu op alles wat boeiend is in het leven van de oudere muziekliefhebber.''

Revolver was al niet bedoeld voor een jong publiek en met Lust for Life wordt dat er niet veel beter op: Postema mikt op de vijftigplusser (en vandaar ook het grotere lettertype). ''Met oudere muziekliefhebber bedoelen we uiteraard geen oude mannetjes die alleen nog maar hun tuin staan te schoffelen, maar mensen die vol in het leven staan en nog regelmatig naar concerten gaan.”

Gloep. Ik behoor dus niet tot de doelgroep?

In het voorwoord schrijven hoofdredacteuren Paul Gersen en Martin Cuppens: ''We gaan graag op reis, vinden het super om een avondje in de bioscoop of soms zelfs in het theater te zitten en worden warm van de mooie dingen des levens: net als jullie wereld is die van ons dus een stuk groter dan muziek alleen. […] Wat je van ons kunt verwachten? Leuke muzikale reportages in Europese steden, uitgaanstips van onze eigen film- en theaterkenners en interessante speledingetjes waar je echt wat aan hebt.''

Dit klinkt allemaal redelijk rampzalig en misschien zelfs wat wanhopig, maar in de praktijk valt het allemaal wel mee. In het eerste (erg fraai vormgegeven) nummer 'nieuwe stijl' komen de vertrouwde gezichten langs (Beatles, Johnny Cash, Meat Loaf) en wordt als vanouds de helft van het tijdschrift besteed aan recensies. Inhoudelijk is er dus vooralsnog niet zo veel veranderd en mijn kritiek is nog altijd hetzelfde: ik mis de 'autoriteit' die je in bijvoorbeeld Oor wél terugvindt. Lust for Life wordt vooral door enthousiaste vrijwilligers volgeschreven en dat zie je er ook aan af. Er valt nauwelijks een onvertogen woord en Gersen en Cuppens moeten uitkijken dat het niet de kant opgaat van de veredelde reclamefolder Off the Record.

Overigens - en dit vind ik zelf altijd erg interessant - de oplage van Revolver schommelt volgens Postema tussen de 15.000 en 18.000 stuks. En dat is dan de complete oplage neem ik aan; ik neem redelijkerwijs aan dat de betaalde oplage een stuk lager ligt. Ik gok op 6000 nummers in de losse verkoop en een abonneebestand van een paar duizend mensen.  Correct me if I'm wrong! (bron van citaten Mark Postema: 3Voor12)

arnold Maandag 26 April 2010 at 12:13 am | | nieuws
Gebruikte Tags:

acht reacties

Echte ouwe mensen weten natuurlijk dat LUst for Life een film is over het leven van Vincent van Gogh uit 19-nog-langer-geleden.

Blijft toch weer een prachtige blog, deze.

casper, - 04-05-’10 21:29

You are wrong.

Daarbij worden de werknemers gewoon netjes uitbetaald. In betere bedragen en regelmaat als bij dat machtige Oor van u.

Herbert, - 20-05-’10 11:18

‘’[…] dat machtige Oor van u.’‘ Heuh? Ik heb geen belang in Oor, hoor. En zo goed vind ik Oor nu ook weer niet, trouwens. En daarbij: ik rep met geen woord over uitbetalingen aan werknemers. Vanwaar deze, toch wel enigszins wrokkige, opmerking?

Araglin, - 20-05-’10 11:27

‘Lust for Life wordt vooral door enthousiaste vrijwilligers volgeschreven en dat zie je er ook aan af.’

Herbert, - 20-05-’10 12:41

De reactie is niet in zijn geheel doorgekomen? Vreemd.

Herbert, - 20-05-’10 12:42

‘Lust for Life wordt vooral door enthousiaste vrijwilligers volgeschreven en dat zie je er ook aan af.’ Helden als Robert Haagsma vrijwilliger noemen, gaat mij nogal ver.
‘Ik mis de ‘autoriteit’ die je in bijvoorbeeld Oor wél terugvindt.’ Ik vind de autoriteit nogal laakbaar. Daarbij kun je op je sokken aanvoelen welke band er nu weer gehyped gaat worden.

U vind Oor niet zo goed, daar ben ik blij om. Daarbij zal ik even duidelijk maken dat ik de ontwikkeling van Revolver naar Lust for Life op dit moment geen prettige vind. Ik geef ze wel enkele nummers de kans.

Herbert, - 20-05-’10 12:44

Hoi Herbert, inderdaad, als er iemand is die zijn sporen verdiend heeft in de muziekjournalistiek, dan is het wel Robert Haagsma. Oor vind ik te eenzijdig (zie mijn kritiek op de top 100 van de jaren nul http://araglin.nl/?e=1370) en te voorspelbaar. Het nulnummer van Lust for Life kon me redelijk bekoren, maar ik geloof dat we het eigenlijk wel eens zijn: net zoals jij houd ik mijn hart vast voor toekomstige ontwikkelingen, maar gun ze vooralsnog het voordeel van de twijfel!

Araglin, - 20-05-’10 13:04

Foei, Arnold. LFL medewerkers worden gewoon betaald hoor, er zit geen liefdewerk/oud papier bij. En recensies zijn niet uniform tussen de 4 en 5 sterren, noch zijn ze geschreven door kantoorpikkies met journalistieke aspiraties. Van Oostrom zit dit jaar bijvoorbeeld ook 30 jaar in ‘t vak en begon ooit bij Oor. Lammers, Haagsma, hun namen spreken voor zich. Ik moet nog wel even wennen aan de nieuwe lay-out, maar dat komt wel goed denk ik. Ondanks dat ik met m’n 31 jaren en toch echt vrouwelijke geslacht, mateloos buiten de doelgroep val, blijft ‘t toch m’n lijfblad. (Dat, en de Herenhuis, Seasons en wat al niet meer.;))

Overigens, dit blog is geciteerd in de Reacties pagina van het verse nummer. Wel grappig je daar tegen te komen.:)
Groetjes,
José (vrouw van Kornelis)

José, (URL) - 21-05-’10 11:52
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.