Money

De ironie en het sarcasme van Pink Floyd-frontman Roger Waters zijn door velen nooit goed begrepen. Talloze mensen dachten bijvoorbeeld dat Pink Floyds 'Money' een lofzang op geld en kapitalisme was. Logisch, want het nummer (afkomstig van 'Dark Side of the Moon' uit 1973) zorgde ervoor dat de groep miljoenen lp's verkocht. Maar in feite is het een bijtende protestsong, die anno 2010 nog altijd bijzonder actueel is. Jaren later werd de zinsnede ''new car, caviar, four star daydream, think I'll buy me a football team'' uit 'Money' gebruikt in de speelfilm 'The Wall'. Als hoofdpersoon Pink stiekem in de klas een gedichtje aan het schijven is, wordt hij betrapt. ''It's rubbish, laddy!'' jent zijn leraar, die de tekst luid voorleest. ''Now get back to work!''

Het gerucht gaat dat als je 'Dark Side of the Moon' tegelijkertijd afspeelt met de film 'The Wizard of Oz', beeld en geluid exact synchroon lopen. Roger Waters heeft dit altijd ontkend, maar als je dit inderdaad doet, begint de overgang van zwart-wit naar kleur grappig genoeg precies op het moment dat je het eerste muntgerinkel van 'Money' hoort. Waters heeft voor de opname eigenhandig muntjes in een weegschaal staan gooien en de boel dusdanig verknipt dat het gerinkel een ritmisch geheel vormt. In die tijd waren er nog geen digitale opname-middelen beschikbaar en voor deze sessie was naar verluidt meters en meters aan tape nodig.

Toen Pink Floyd in 1981 de verzamelaar 'A Collection of Great Dance Songs' uitbracht, werd 'Money' een speelbal tussen diverse rechthebbenden die elkaar de originele opnamen niet gunden. Om van het gezeur af te zijn, nam Floyd-gitarist David Gilmour samen met producer James Guthrie en saxofonist Dick Parry (die ook op het origineel was te horen) het nummer opnieuw op – zodat iedereen nóg meer kon verdienen aan dit protestnummer...

Uit: 'Top 2000 – volume 2', uitgeverij L.J. Veen, 2009. ISBN 9789020420166. Lichtjes aangevuld en enigszins herschreven. Zie hier voor nog meer informatie!

arnold Woensdag 28 April 2010 at 12:12 am | | interessant
Gebruikte Tags: ,

zes reacties

Krijg een gevoel van deja vu. Volgens mij heb ik al eens opgemerkt dat de goede man WaterS heet, niet Water.

yak, (URL) - 28-04-’10 10:51

En net zoals de vorige keer heb ik ‘m twee keer Water genoemd – geen idee waarom… Het is aangepast!

Araglin, - 28-04-’10 10:53

Het zal wel diep zitten ;-)

yak, (URL) - 28-04-’10 17:22

Het blijft een mooi en tijdloos nummer.
Sinds ik een documentaire heb gezien over het tot stand komen van dit nummer(en hele LP), werd ik nog meer gefascineerd.
Bijvoorbeeld hoe technicus Alan Parsons aan het experimenteren is met meters tape om diverse microfoonstandaarden.
Alleen maar om diverse effecten met het “geld geluid” te verkrijgen.
Prachtig!

Peter Dekker, (E-mail ) - 28-04-’10 18:04

Wat ik eigenlijk interessanter vind is dat dit zeer populaire tijdloze nummer in 7/4 gespeeld wordt. :)

DJ Krat, (URL) - 28-04-’10 23:53

Met als grootste grap dan weer dat op last van David G. het nummer naar een 4/4 gaat voor de gitaarsolo…

yak, (URL) - 29-04-’10 10:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.