Bo Hansson

In OneNote - een handig digitaal kladblok van Microsoft - houd ik al geruime tijd een lijst bij van artiesten en bands waar ik ooit eens een stukje over moet tikken (niet dat ik er dan wat mee doe, maar toch). Een van de namen die al erg lang op deze lijst staat, is die van Bo Hansson. De Zweedse multi-instrumentalist bracht in 1970 de lp 'Sagan om ringen' uit, beter bekend als 'Music Inspired By Lord Of The Rings'. Een geweldig album, dat niet alleen Zweden op de progrock-kaart zette, maar ook Bo Hansson zelf. Ik zou willen dat er een vrolijker aanleiding was om eindelijk iets te schrijven over deze in vergetelheid geraakte lp (een luxueuze heruitgave bijvoorbeeld), maar helaas: Bo Hansson is op 24 april onverwacht overleden, zo las ik begin deze week. Hij is 66 jaar geworden.

Hansson is  van onschatbare waarde geweest voor de (alternatieve) muziekscene in Zweden. Onder de vleugels van Per 'Slim' Notini ontpopte Hansson zich tot een begenadigd gitarist en was hij begin jaren zestig met zijn bluesgroep The Merrymen te bewonderen als voorprogramma van de Roling Stones tijdens hun tournee door Scandinavië. Eind jaren zestig werd Hansson gegrepen door het Hammond-orgel en bracht hij samen met drummer Janne Karlsson een handvol succesvolle lp's uit met opzwepende Hammond-rock. Zo succesvol zelfs, dat ook Jimi Hendrix onder de indruk raakte. Tijdens zijn tournee door Zweden in 1967 maakte hij een gaatje vrij voor een jamsessie in roemruchte Klub Filips in Stockholm, en nam hij later een cover op van Hanssons 'Tax Free'.

Toen Janne Karlsson zich in 1969 stortte op een carrière in de Zweedse tv-wereld, besloot Hansson solo verder te gaan. Geïnspireerd door de 'In de ban van de ring'-trilogie, een cadeautje van zijn vriendin, besloot hij een concept-lp te maken met nummers die ruwweg de verhaallijn van Tolkien volgden. Klinkt misschien niet zo bijster origineel, maar besef dat Tolkien in die tijd lang niet zo mainstream was als nu het geval is en dat Hansson de eerste was die iets dergelijks probeerde. En om een lang verhaal kort te maken:  'Sagan Om Ringen' verscheen in de herfst van 1970 op Silence Records, het eerste onafhankelijke platenlabel van Zweden. Enige tijd later werd de lp opgepikt door Tony Stratton-Smith, die zo enthousiast was dat hij het album twee jaar later op zijn Charisma-label uitbracht als 'Music Inspired by Lord of the Rings'.

Jammer genoeg wist Hansson het grote succes van zijn solodebuut niet te evenaren. Opvolgers 'Ur Trollkarlens Hatt' (1972, 'Magician's Hat'), 'Mellanväsen' (1975, 'Attic Thoughts') en 'El 'Ahrairah' (1977, oftewel 'Music Inspired by Watership Down') scoorden een stuk minder en na het alleen in Zweden verschenen 'Mitt I Livet' (1985, 'The Middle of Life') verdween Bo Hansson langzaam maar zeker in de anonimiteit - om tegelijkertijd uit te groeien tot een levende legende.

Wie bij 'Lord of the Rings'-muziek automatisch denkt aan de bombastische, zwaar georkestreerde filmmuziek van Howard Shore, zal voor een verrassing komen te staan. Hanssons interpretatie is in alle opzichten een product van de psychedelische jaren zeventig: instrumentale prog/psych met hoofdrollen voor een Hammond-orgel, (elektrische bij vlagen Santana-achtige) gitaar en een af en toe opduikende Moog. Het tempo ligt over het algemeen vrij laag (met uitzondering van met name het geweldige 'The Black Riders & Flight To The Ford'), waarbij Hansson alle tijd neemt om vooral een sfeer neer te zetten - die vooral tot zijn recht komt in combinatie met een joint en vloeistofprojecties.

Luister zelf: 'Music Inspired By Lord Of The Rings' (320 kbps, 112 MB, aangevuld met tracks van 'Magician's Hat' (13 - 18) en 'Attic Thoughts' (19 -23). Hier een WeTransfer-link voor de liefhebber).

arnold Woensdag 05 Mei 2010 at 12:31 am | | progrock

zes reacties

Een schitterend album van een “onbekende” bekende artiest.
De lp wordt nog steeds zo nu en dan nog wel eens gedraaid.
Ik wist niet eens dat Bo Hansson was overleden.

Peter Dekker, (E-mail ) - 05-05-’10 13:11

De “Lord of the Rings”-versie van Bo staat aan de basis van m’n platencollectie. Ik leerde ‘t ooit kennen op een oud anoniem cassettebandje wat ik vond in de cassettebak van een vriendje. Op kant B stond “Sorcerer” van Tangerine Dream. Het bandje heeft toendertijd als “soundtrack” gediend bij het lezen van “In de ban van de Ring” en het gamen op een Atari 600XL (tekstadventure “Zork”) Beide platen zijn daardoor onlosmakelijk met elkaar én met het boek verbonden.

THX-1138, - 07-05-’10 09:31

Dank je Araglin, ik ga ‘m nog eens proberen, hoewel ik het in het verleden nooit erg heb kunnen waarderen. Maar het komt wel vaker voor dat de “ontdekking” op zich laat wachten ;-)

Marcel, - 17-05-’10 13:36

Stuk voor stuk prachtige albums heeft ie gemaakt. En dan lees ik nu dat hij al een half jaar dood is. Verdorie! Ik zat juist te denken, die man is al bijna 70.
Op youtube circuleren gelukkig wat grappige filmpjes van optredens.

Thijs Belgers, - 22-11-’10 23:07

Dit album ken ik al jaren; mijn vader heeft de LP. Het is en blijft briljante muziek, maar zo heel anders dan de filmmuziek.
Toch hoor je in Hanssons muziek het verhaal beter doorklinken.

Ellen Kluit, (URL) - 31-01-’12 12:05

Ik heb de plaat ook, evenals Attic Thoughts. Een echte klassieker en een stuk meer sfeer dan Howard Shore inderdaad.

Ook een aanrader: het BBC hoorspel van Lord of the Rings uit 1981. Een mooi alternatief voor de film voor wie er zelf graag wat beelden bij fantaseert.

Jasper, (URL) - 06-02-’12 15:19
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.