Spotify - the conclusion

Toen ik in 1999 Napster ontdekte, voelde ik me alsof ik door Willy Wonka zelf een gouden chocoladewikkel in mijn handen gedrukt kreeg. Ik was zwaar onder de indruk en sindsdien is mijn downloadgeest niet meer in de fles geweest. Napster werd medio 2001 offline gehaald, en ik schakelde over op Audiogalaxy en tal van andere programma's en diensten, waarmee ik ontelbare artiesten en bands op het spoor kwam. Eind 2005 kwam meneer Wonka wederom langs, nu om me te wijzen op het meer dan gigantische aanbod van videodienst YouTube.

We zijn inmiddels vijf jaar verder en raad eens wie net weg is gegaan? Willy Wonka himself, die me op het Spotify-spoor heeft gezet. Afgelopen maandag werd de streaming muziekdienst in Nederland geïntroduceerd (ik schreef er al eerder deze week over) en om een na een kleine week de balans op te maken: geweldig! Al de dag na de introductie besloot ik mijn Unlimited-account in te ruilen voor een Premium-account – zo enthousiast was ik. De geluidskwaliteit is dik in orde (320 kbps als je voor het Premium-pakket gaat, anders 160 kbps) en het aanbod uitstekend.

Goed, grote namen als de Beatles of Led Zeppelin zijn vanwege dwarsliggende rechthebbenden niet te vinden (de Stones daarentegen weer wel) en het oeuvre van bepaalde artiesten wordt soms wat fragmentarisch aangeboden, maar daar staat tegenover dat ik me oprecht verbaasde over de muzikale breedte: al rondklikkend hops je van Sopor Aeternus, Spinvis, Queen, Deine Lakeien en Cradle of Filth naar Tangerine Dream, Cluster, Kraftwerk, Yello en Medwyn Goodall – om maar wat willekeurige namen te noemen. Ook de klassieke afdeling is prima op orde (variërend van werk van Ton Koopman, Christina Pluhar en Jordi Savall tot Henryk Górecki). Desgewenst kun je ook je eigen mp3'tjes importeren, een eigen radiozender opstarten (gebaseerd op genre, periode of artiest), en de van origine Zweedse dienst op je iPhone laten draaien.

Een van de leukste, nog wel wat rommelig uitgevoerde, aspecten van Spotify is het sociale gedeelte. Het is een fluitje van een cent om playlists te maken, die je vervolgens kunt delen met andere Spotify-gebruikers. Vanzelfsprekend kun je ook door hun speellijsten snuffelen of via een site als Playlistify op zoek gaan naar leuke playlists. Facebook-vrienden laten zich eenvoudig importeren (aan integratie met andere sociale netwerken wordt – neem ik aan – gewerkt), de integratie met Last.fm is naadloos en het is zelfs mogelijk om je (online) vrienden tracks te 'mailen' en je favoriete muziek offline te beluisteren.

Kortom, het heeft even geduurd, maar eindelijk is de ultieme muziekbibliotheek (met een gestaag uitdijend collectie van momenteel zo'n acht miljoen tracks!) binnen handbereik. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Een maandabonnement kost vijf of tien euro en wie de hand op de knip wil houden, kan ook de gratis versie installeren, maar dan moet je wel om de zoveel nummers naar reclame luisteren. Spotify geeft de muziekindustrie een broodnodige schop onder de kont. En dat werd tijd ook!

Op 3Voor12 vind je een uitstekende 'Spotify voor dummies'-gids. Spotify downloaden doe je via de internationale site. En vergeet vooral niet mijn lijvige Easy!-playlist bij je favorieten te zetten, een verzameling van de beste easy listening- en cocktaillounge die je maar kunt vinden!

arnold Zaterdag 22 Mei 2010 at 01:14 am | | Standaard

zeven reacties

Jammer, jammer, maar Spotify is nog niet beschikbaar in België. Ik ben net naar hun site geweest en kreeg daar meteen het deksel op m’n neus…tenzij ik een “invitation” had.
Jij hebt er toevallig niet eentje over voor een trouwe fan ;-) ?

Schanul

Schanul, - 25-05-’10 14:04

Geen Spotify in België? Opmerkelijk, want je kunt wel muziek streamen van bijvoorbeeld Lais en Bobbejaan Schoepen (om maar eens twee namen te noemen…). Ik heb helaas geen invites, maar zodra ik die wel heb, krijg je er eentje van me!

Araglin, - 25-05-’10 14:07

Naast dat ik alles onderschrijf, vind ik de ‘foute’ jaartallen bere irritant.

yak, (URL) - 27-05-’10 13:44

Mja, dat klopt. En dat geldt wat mij betreft ook voor de vele verkeerd (of anders) gespelde artiestennamen en gaten in oeuvres.

Araglin, - 27-05-’10 13:57

“Geachte bezoeker, momenteel wordt er hard aan onze website gewerkt”

Hij doet het dus niet (meer)…?

Marcel, - 27-05-’10 15:45

@ Marcel: vreemd genoeg is dit al weken zo; je moet (zoals ik ook schrijf) de .com-site hebben: https://www.spotify.com/nl/get-spotify/overview/

Araglin, - 27-05-’10 16:02

Wilde net even iemand kennis laten maken met King Crimson. Niet één van de kleinste namen zou je zeggen. Echter niet te vinden op Spotify..

THX-1138, - 28-05-’10 18:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.