Cucu Diamantes

Op het hoesje van ‘CuCuland’ van Cucu Diamantes is een ravissante, donkerharige schone te zien, die op een oude sofa in een jugendstil-achtig decor heel burleske ligt te zijn. Ik verwachtte dan ook een soort tja… broeierige nachtclubmuziek voorgeschoteld te krijgen, inclusief een hoop ge-oeh en ge-aah.

In plaats daarvan bleek het om het solodebuut te gaan van Cucu Diamantes, de zangeres van Yerba Buena, een invloedrijke fusionband uit New York. Om eerlijk te zijn: ik had er nog nooit van gehoord. En ik heb zo het vermoeden dat het soloproject van Diamantes ook gelijk het einde van Yerba Buena inluidt.

‘CuCuland’ laat zich beluisteren als een enthousiaste kruisbestuiving tussen rock, soul, disco, reggae, merengue, dance en Mexicaanse ranchera. Diamantes zingt en rapt in het Spaans en het Engels - soms in beide talen tegelijk. En dan krijg je dus een soort intrigerend 'Spanglish': Sigo estando crazy, sigo estando free – ‘Ik ben nog steeds gek, ik ben nog steeds vrij’.

De teksten gaan over (verloren) liefdes en het al dan niet vrijgevochten leven als latina. Het klinkt allemaal bijzonder aanstekelijk, met tussen de regels door af en toe een Lady Gaga-achtig dance-motiefje ('Still in Love'), wat gescratch en knipogen naar het blingbling r&b-genre (zoals in bijvoorbeeld 'Show Me The Money Papi'). De productie van Andres Levin (het brein achter Yerba Buena) en Yotuel Romero van de Cubaanse rapgroep Orishas is lichtvoetig, maar soms wel heel erg gladgestreken en commercieel.

Maar ach, het is nog een kleine twee maanden zomer en je moet wel een heel herfstig type zijn als de vrolijke en exotische urban-latin van ‘CuCuland’ niet zorgt voor tenminste een glimlach en de onweerstaanbare behoefte aan een tropische coktail…

(Gebruik je Spotify? Kik!)

arnold Zaterdag 31 Juli 2010 at 12:44 am | | Standaard

vier reacties

Araglin, wat leuk! Weer een leuke artiest. Thanks vind het mooi :) zet m in m’n Spotify list!

Kristel, - 31-07-’10 02:08

Ik bekijk je site is op een iPad en daar gaat bovenstaand filmpje van juffrouw Cuculand dwars door de rechterkolom heen en bedekt zo de helft van je “Laatste reacties” en van de lijst Categorieën

THX-1138, - 31-07-’10 20:18

@ Kristel : Dank voor je reactie! Op Spotify vind je overigens ook de drie albums van Yerba Buena!

@ THX-1138 : Dus ik word ook bekeken op een iPad? Cool! Dat het clipje door rechterkolom heen gaat, heeft volgens mij te maken met de YouTube-code. Ik zie namelijk niet de linker- en rechterbenedenhoek van het filmpje. Bij mij (Firefox en Internet Explorer) ziet het er echter goed uit. Nog meer mensen met problemen? Of heb je een tip om het te verhelpen?

Araglin, - 31-07-’10 23:02

@Araglin Ik kan je niet aan een oplossing helpen. Ik zal het probleem is voorleggen op een Mac-forum waar genoeg luitjes zouden moeten rondhangen die er iets van zouden moeten weten.

De rest van de site ziet er overigens prima uit op een iPad hoor.

THX-1138, - 31-07-’10 23:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.