8-track Ilse

Dat Ilse DeLange deze week haar nieuwe album ‘Next to me’ uitbracht, is niet zo heel spannend om te melden. Dat de cd al bij de presentatie goed was voor platina (voor de verkoop van 50.000 exemplaren) is leuk, maar ook niet zo nieuwswaardig. Dat het een aardig, niet al te schokkend album is geworden waarop Ilse teruggrijpt naar de sound ten tijde van haar debuut - ook niet zo verrassend. Wél interessant is dat de zangeres een bewuste vormkeuze heeft gemaakt: 'Next to me' bevat acht liedjes en duurt een half uur.

Ilse DeLange in Mediazine: ''Ik wil heel graag het proces doorbreken dat je een album maakt waarmee je dan twee jaar onderweg bent. Pas na anderhalf of twee jaar ga je het traject van een volgende plaat in. En ik wil liever dat optreden, liedjes schrijven en een plaat maken elkaar frequenter afwisselen. Dat is een beetje het idee erachter. Ik denk dat het goed is.''

Een geinig initiatief, als je het mij vraagt. En als je zo doelbewust een album uitbrengt met slechts acht nummers, lijkt het me logisch dat je de prijs navenant aanpast. En dat is dan ook gebeurd: 'Next to me' kost 12,99 euro. Een 'normale' prijs is 19,99 euro - hoewel, op cd-prijzen valt eigenlijk geen peil te trekken.

Natuurlijk, je moet een gegeven half uurtje niet in de bek kijken, maar tja… 13 euro is niet extreem prijzig, maar ook weer niet ontzettend goedkoop. Vooral ook omdat 'Next to me' wordt behandeld als een 'gewone' cd, en iets oudere Ilse DeLange-albums voor 9,99 euro (en goedkoper) in de schappen staan. De cd-verkopen staan nog altijd onder druk (beter gezegd: verkeren nog altijd in een duikvlucht naar beneden) en ik vraag me serieus af: waarom niet (ver) onder de tien euro gedoken?

'Next to me' mag dan wel bij voorbaat platina zijn, dit geeft alleen maar aan dat Ilse een ster is, van wie veel wordt verwacht. Als ze inderdaad meer en sneller cd's wil uitbrengen - minstens twee 8-track-cd's per jaar, zo vermoed ik - is het eigenlijk de fan die daarvoor extra in de buidel moet tasten. Maar goed, het is wel een slimme marketingtruc - of ben ik nu te cynisch?

Admin Zaterdag 04 September 2010 at 01:00 am | | overpeinzing

drie reacties

Leuk, je comments over de 8 tracks & de commercie, maar hoe is de CD? Ben benieuwd wat je ervan vindt … ;-)

Herbert, - 04-09-’10 09:24

Ahja, ik stip het even kort aan in mijn intro, maar de acht liedjes zijn typisch Ilse, met gelukkig weer meer country-invloeden. De ballads zijn wat stroperig, maar tja, da’s een kwestie van smaak. Next to me luistert lekker weg (met als uitschieters het titelnummer en het fijne, Semisonic-achtige Paper Plane), zonder naar mijn gevoel verrassende wegen in te gaan. Hoeft ook helemaal niet, natuurlijk, maar ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als ze eens buiten de lijntjes zou kleuren…

Araglin, - 04-09-’10 11:41

Ik heb Robyn’s Body Talk pt.1 ook voor 12,99 gehaald.

Stonehead, - 10-09-’10 13:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.