Halloween (reprise)

Na enkele vingeroefeningen regisseerde en schreef John Carpenter in 1979 de horrorfilm 'Halloween'. Om enkele dollars op het karige budget te besparen, kroop Carpenter achter zijn synthesizer om met een verrassend effectieve soundtrack op de proppen te komen. De film, over de gestoorde moordenaar Michael Myers die ontsnapt uit een gesticht om zijn 'werk' te voltooien, werd een groot succes. 'Halloween' kreeg maar liefst zes vervolgen, lanceerde de carrière van 'scream queen' Jamie Lee Curtis, en zorgde ervoor dat Carpenter opklom tot de bovenste regionen in de Hollywood-hiërarchie.

Voor de score liet de regisseur zich sterk inspireren door de omineuze klanken van Mike Oldfields 'Tubular Bells'; het Halloween-thema kent een vergelijkbaar piano-riedeltje. En zo te horen had Carpenter tevens enkele albums van het Italiaanse Goblin (bekend van hun muziek voor de films van Dario Argento) in de kast staat.

Toch werkt het: de simpele synthesizer-aanzetjes, dissonante akkoorden, het tot vervelens toe herhaalde thema en de aanzwellende lage tonen zorgen voor een naargeestig sfeertje - alsof er elk moment een psychotische, schuimbekkende gek uit de schaduwen kan opduiken om je met een bijl de hersenen in te slaan en vervolgens je schedel leeg te lepelen.

Anno 2010 klinkt de Halloween-score niet bijster origineel meer, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat Carpenters aanpak later zo vaak is overgenomen en nagebootst, dat dergelijke klanktapijten bijna gelijkstaan aan slechte horrorfilms uit de jaren tachtig. Maar toch, John Carpenter was een van de eersten die op deze manier te werk ging en de muziek voor Halloween is nog altijd engluister zelf (192 kbps, 46 MB via WeTransfer).

arnold Zondag 26 September 2010 at 12:47 am | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.