Ingezonden medeling: Z’EV

Merkaz, Joods cultureel centrum in Utrecht, en PAUME (Platform voor Avantgarde en Urbane Media Exploratie) organiseren op zaterdag 2 oktober een uniek concert van de Amerikaanse avant-garde-kunstenaar Z’EV.
 
Z’EV – eigenlijke naam Stefan Joel Weisser – is een van de wegbereiders van muzikale stromingen als industrial, noise en geldt als absoluut voorbeeld voor legendarische bands als Einstürzende Neubauten, Throbbing Gristle and Test Department. Zelf is hij beïnvloed door uiteenlopende vernieuwers, onder wie componist John Cage, schrijver Samuel Beckett en de Fluxus-beweging.
 
Z’EV is veel meer dan alleen een musicus. Hij is een performancekunstenaar, beïnvloed door de Kabbala en door Afrikaanse, Afro-Caraïbische en Indonesische ritmes, muziek en cultuur. Hij heeft studies gemaakt van onder meer Ghanese muziek en Balinese gamelan. Als een van de eersten introduceerde hij ‘tribal’ esthetiek binnen de westerse cultuur.

In de prachtige gerenoveerde synagoge van het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis brengt hij een speciaal concert, bestaand uit twee delen, met  ritualistische percussie, waarin de invloed van de joodse traditie doorklinkt: ‘Loof hem met klinkende bekkens, loof hem met slaande cimbalen. Alles wat adem heeft, loof de Eeuwige.’ (Psalm 150). Bovendien wordt videokunst van Z’EV vertoond en geeft prof. Remko Scha een lezing over resonantie in de kunst.

Plaats: Merkaz, Magdalenastraat 1a, Utrecht
Datum: zaterdag 2 oktober 2010
Aanvangstijd: 21.00 uur (zaal open: 20.30 uur)
Toegangsprijs: EUR. 15,-

arnold Vrijdag 01 Oktober 2010 at 09:53 am | | concerten

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.