Luna

Het is niet zo dat ik er al jaren verwoed naar op zoek was, maar ik was wel bijzonder verheugd toen ik er op een platenbeurs onlangs opeens tegenaan liep: het debuutalbum 'Moving Moments' (en opvolger 'Time Dreaming') van de Duitse new age-fluitiste Luna.

Het zit namelijk zo: begin jaren negentig bracht het Duitse Nightingale-label enkele prettig geprijsde compilaties uit onder de noemer 'Mystery of Sound and Silence'. Dankzij deze albums maakte ik kennis met muziek van new age-Duitsers als Karunesh, Kamal, Anugama, Deuter en Prabhodi, artiesten die nog altijd - en succesvol - actief zijn.

Niet iedereen stond een glanzende toekomst te wachten. Op de Nightingale-compilaties waren twee nummers te vinden van Luna ('Exotic Child' en 'Song of Wind', om precies te zijn), die naar meer smaakten. Mijn speurtocht naar haar debuut 'Moving Moments' (1989) liep op echter op niets uit – om nog maar te zwijgen over de opvolger, waarvan ik nog geen eens wist dat ze die überhaupt had uitgebracht. En langzaam maar zeker zakte Luna naar de periferie van mijn muzikale bewustzijn, om daar een jaar of twintig jaar rustig te blijven dobberen.

Over Luna B. Ziegler, zoals ze voluit heet, kon ik niet zo heel veel informatie vinden. Ze studeerde in 1980 cum laude af aan het conservatorium in Hamburg, speelde in diverse bandjes en maakte midden jaren tachtig kennis met de new age-muziek van het Nightingale-label - of althans, dat vermoed ik, want ik sla nu aan het speculeren. Ik stel me zo voor dat ze een bandje met enkele haar eigen composities opstuurde en vervolgens enthousiast werd uitgenodigd om eens kennis te maken. Ze ontmoette enkele Nightingale-artiesten en vooral met Werner Hagen (Anugama), Martin Engels (Kamal) en Stefan Petersilge (Sangit Om) klikte het goed. Laatstgenoemde produceerde haar debuutalbum en zorgde er waarschijnlijk ook voor dat haar muziek werd overgoten met een typisch Nightingale-sausje.

Hoewel de door Luna zelf gecomponeerde nummers soms lichtelijk 'muzakkerig' overkomen, valt er genoeg te genieten - als je tenminste van extreem rustgevende synths, subtiele percussie en ontspannen (dwars)fluitgeluiden houdt. In het cd-boekje valt te lezen: ''Luna's Musikstil verbindet träumerische Melodien, sanfte Rhythmen und farbenreiche Harmonien zu einem adwechslungsreichen und zugleich entspannenden Klangbild. Das Spiel der Flöte führt den Hörer durch die Tiefen und Höhen einer vielschichtigen Gefühlswelt.'' En zo is het maar net.

In de daaropvolgende jaren werkte Luna mee aan de 'Classic Fantasy'-albums van Anugama, nam ze muziek op met Sangit Om, Kamal en Ariel Kalma, en maakte ze enkele lange reizen door India, China en Nepal. In 1995 verscheen haar tweede album 'Time Dreaming', dat grotendeels hetzelfde recept volgde als haar debuut, maar iets meer een eigen geluid liet horen. Vervolgens bleef het stil. Voor zover ik kon achterhalen, woont en werkt ze nu als muzieklerares in München en staat haar new age-carrière op een bijzonder laag pitje.

Voor wie toe is aan een klein uurtje niets-aan-de-hand muziek, zonder ook maar het geringste scherpe randje, luister naar haar (niet meer verkrijgbar) debuut 'Moving Moments' (320 kbps vbr, 86 MB - via WeTransfer).

Admin Zondag 17 Oktober 2010 at 11:24 pm | | new-age
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.