100 X 100

Het is een vraag waar je de meeste muziekliefhebbers behoorlijk onrustig mee maakt: je reist af naar een onbewoond eiland en mag één album meenemen – wat stop je in je hutkoffer? Een onzinvraag natuurlijk, en dat vond Greil Marcus ook. Hij stelde in 1979 de bundel 'Stranded. Rock and Roll for a Desert Island' samen, waarin twintig Amerikaanse popjournalisten zich over deze kwestie bogen.

Op deze vraag zijn tal van variaties mogelijk, maar hoe je het ook wendt of keert, uiteindelijk moet je met één titel over de brug komen (natuurlijk inclusief een uitvoerige motivatie). Het grappige is dat je ruwweg twee soorten antwoorden kunt onderscheiden. Als eerste heb je de muziekliefhebbers die vinden dat je dan het beste album ooit over het eiland moet laten schallen. En dat kan dan van alles zijn, ook iets dat recent is uitgebracht. De tweede groep bekijkt het meer vanuit een nostalgisch oogpunt: niet de beste lp/cd moet mee, maar het album dat een onverwoestbare indruk heeft gemaakt of je muzikale smaak heeft gevormd.

Natuurlijk heb ik mezelf ook de onbewoond-eilandvraag gesteld. Ik heb er een tijdje grondig over nagedacht, maar het lukte me totaal niet om een keuze te maken. Maar omdat ik dat weer vrij stom van mezelf vond, besloot ik een lijst te maken - wat is een muziekliefhebber immers zonder zijn of haar lijstjes? Een top 5 werd een top 10, een top 25 en voor ik het wist zat ik al aan de 50 titels. Albums die stuk voor stuk indruk op me hebben gemaakt en me ontegenzeggelijk hebben beïnvloed. En terwijl mijn lijstje gestaag aan het uitdijen was, belandde ik via het erg leuke initiatief Spotifette op Zanti, het weblog van Peter Zantingh.

Zantingh is het staartje van dit jaar ingegaan met een missie: ''de laatste honderd dagen van 2010 [beschrijf ik] elke dag een dierbaar album in precies honderd woorden. Om de kracht van muziek te kunnen vangen in woorden. Over herinneringen, stukjes leven die erin verstopt zitten.''

Zantingh weeft van zijn favoriete albums een muzikale lappendeken, een autobiografische discografie. En vooralsnog houdt hij het met een bewonderingswaardige ijzeren discipline vol.

Goh, dacht ik, terwijl ik de soms nogal zeer persoonlijke stukjes las, wat een geinig idee - dat ga ik ook doen. Peter vond dit gelukkig geen enkel probleem. En zie daar: een nieuwe rubriek op Araglin.nl! De komende tijd verschijnen er op onregelmatige basis 100 X 100-stukjes op mijn log, waarin ik mijn favoriete albums de revue laat passeren - om op deze manier misschien uiteindelijk te kunnen bepalen welk album mee mag in de hutkoffer...

arnold Vrijdag 22 Oktober 2010 at 12:45 am | | Standaard

twee reacties

Geinig idee. Ben erg benieuwd waar je allemaal mee op de proppen komt. Je zal me ongetwijfeld weer op één of ander merkwaardig muzikaal spoor brengen, waar ik iets van mijn gading zal vinden!

THX-1138, - 23-10-’10 09:26

Leuk & interessant! Volgen dus …

Herbert, - 23-10-’10 23:41
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.