Queen

Zojuist las ik dat Queen op 28 maart begint aan een Europese tournee, waarbij de groep op 26 april de Rotterdamse Ahoy aandoet. De plek van de in 1991 overleden Freddie Mercury wordt ingenomen door Paul Rodgers, die eerder onder andere deel uit maakte van Free en Bad Company. Nu vind ik de muziek van Queen best aardig, maar toen ik dit las, had ik zo'n gevoel van: hè, moet dat nou? Alweer enkele jaren geleden zag ik Queen optreden tijdens Koninginnedag met Trijntje Oosterhuis en dat was leuk voor een keertje. Ik heb eens wat muziek van Rodgers opgezocht en kan nu niet zeggen dat hij ook maar in de schaduw kan staan van Mercury. De kans is groot dat het slotconcert, op 11 mei in het Wembleystadion, live wordt uitgezonden, dus dan kan ik het met mijn eigen ogen zien.

Overigens vind je hier wat Queen-remixen en op QueenZone enkele (soms lachwekkende) door fans uitgevoerde tribute-songs.

peter Donderdag 20 Januari 2005 at 11:18 pm | | concerten

vier reacties

Net wat je zegt: in muzikaal opzicht was het best aardig. Persoonlijk was ik niet zo gecharmeerd van het aanstellerige, nichterige imago van Freddy M. Dat had best iets minder overheersend mogen zijn, maar eerlijk is eerlijk ze hebben een aantal klassieke nummers op hun naam staan. Echter, zoveel jaar na dato kan ik niet anders concluderen dan een typisch geval van vergane glorie. Na de hemelvaart van Freddy kwam het op mij heel onwerkelijk over dat Queen zonder hem doorging. Ik bedoel, kan iemand zich The Stones zonder Mick Jagger of U2 zonder Bono voorstellen? Nee toch. Uitzonderingen waarbij het wel goed ging zijn er wel geweest. Ik denk bijvoorbeeld aan Peter Gabriel (Genesis) of Fish (Marillion) die zijn opgevolgd door respectievelijk Phil Collins en Steve Hogarth, maar die bands bestonden op dat moment nog maar circa 5 jaar en waren derhalve nog niet ge?nstitutionaliseerd. Toen Phil Collins in 1997 werd vervangen door Ray Wilson ging het alsnog mis. Na een historie van enkele decennia had Queen daarom ook moeten stoppen, want de magie van weleer vind je toch nooit meer terug. Een boegbeeld als Freddy Mercury is domweg onvervangbaar.

Edwin, - 21-01-’05 18:50

Freddie Mercury homo? Goh, nu je het zegt… ;-) Nee, geintje natuurlijk. Ik ben het helemaal met je eens. Queen tourt trouwens zonder bassist John Deacon, en ik had niet anders verwacht; Deacon is uiterst nuchter en heeft denk ik niet zoveel (media)aandacht nodig.

Araglin, - 21-01-’05 19:07

Dit soort initiatieven, zie ook The Doors (met Ian Astbury) zijn altijd wat dubieus. Aan de andere kant, ik kan me voorstellen dat de andere bandleden nog wel zin hebben om op te blijven treden (en poen te verdienen). Wat Paul Rodgers betreft: ik weet niet of het hij een charismatische performer is, evenmin als wat hij de laatste twee decennia heeft uitgespookt. Wel vind ik het een van de beste rockzangers uit de historie. Een hit als ‘Allright now’ is natuurlijk onsterfelijk, en persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van het titelloze debuutalbum van Bad Company uit 1974, met klassiekers als ‘Bad Company’, ‘Feel like makin’ love’ en ‘Can’t get enough’.

HD, (URL) - 21-01-’05 19:37

Een van de beste rockzangers uit de historie? Mmmm… ik ben het daar niet echt mee eens. Er schieten mij al direct namen van Bruce Dickinson, David Lee Roth en Robert Plant te binnen. En als ik echt goed nadenk kan ik er wel meer noemen. ;-)

Araglin, - 21-01-’05 19:47
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.