100 X 100: Oxygène

Ik was begin jaren tachtig nog maar een klein ventje en begon net een beetje naar de Top 40 te luisteren. In de platenkast van mijn vader stuitte ik op 'Oxygène', het debuutalbum van Jean Michel Jarre uit 1977. De lp klonk als niets dat ik ooit had gehoord: vervreemdende, golvende elektronische muziek, vol met spacy geluiden.

Toen ik een week of wat later een kungfufilm met Jackie Chan zat te kijken, kwam tot mijn verbazing opeens het nummer 'Oxygène part II' voorbijzetten. De conclusie was snel getrokken: Jean Michel Jarre is cool! En dat vind ik eigenlijk nog steeds.

[7] Jean Michel Jarre – Oxygène (1976/77) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Dinsdag 02 November 2010 at 12:33 am | | elektronisch, 100x100
Gebruikte Tags: , ,

twee reacties

Deze plaat viel voor mij in dezelfde periode als “Incantations” van Mike Oldfield en “Sorcerer” van Tangerine Dream. Ik wist nog dat ik ‘m voor het eerst hoorde op een zojuist aangeschafte, voor mij state-of-the-art Akai GX-M10 van 400 gulden ofzo, die ik van mijn krantenwijk bij elkaar gesprokkeld had. Dit was één van de eerste decks met van die fluoriserende LED-meters. De combinatie van Jarre’s Oxygene én de heen en weer dansende LED-meters, was werkelijk zo ontzettend flippen dat het me nog bijstaat. Reden genoeg om het hier te rapporteren! Geweldige plaat met mooie herinneringen.

THX-1138, - 02-11-’10 01:29

Ah.. mijn eerste EM plaat voordat EM voor mij een begrip werd ;)
Klassieker.

Marcel, - 02-11-’10 08:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.