100 X 100: Henryk Górecki

Op vrijdag 12 november 2010 overleed de Poolse componist Henryk Górecki op 76-jarige leeftijd. De zondag daarop luisterde ik gewoontegetrouw naar X-Rated, het door Bob Rusche gepresenteerde radioprogramma vol experimentele muziek, avant-garde en soundscapes.

Als eerbetoon draaide Bob het tweede gedeelte uit Górecki’s Derde Symfonie, beter bekend als Symfonie der Klaagliederen. Voor de gezongen delen gebruikte Górecki fragmenten van gebeden, volksliedjes én een opschrift dat een achttienjarig meisje had achtergelaten op de muur van een Gestapo-gevangenis.

Ik had deze symfonie vaker gehoord, maar het leek wel alsof ik die zondagavond pas voor het eerst écht luisterde. Tien minuten ademloze vervoering.

[14] Henryk Górecki – Symfonia nr. 3 Symfonia piesni zatosnych (1976) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Woensdag 01 December 2010 at 11:44 pm | | 100x100, klassiek
Gebruikte Tags: ,

twee reacties

Ja, deze blijft schitterend. Ik leerde ‘m kennen begin jaren ’90 toen ik via Dead Can Dance, Oude Muziek en Arvo Pärt door iemand op Górecki gewezen werd. Het was voor mij ‘gewoon’ mooie, verstilde muziek tot ik een documentaire zag over de holocaust waarachter deze muziek geplaatst was. Toen pas kwam ik achter de echte betekenis van deze symfonie en sinsdien snijdt hij nog scherper door de ziel…

Frank, - 02-12-’10 14:58

Hier een uitvoering met engelse ondertitels: http://www.youtube.com/watch?v=miLV0o4Ah..#!

Frank, - 02-12-’10 15:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.