100 X 100: Erasure

Natuurlijk, Erasure staat bekend om hun vrolijke uptempo popliedjes. Waarom heb ik dan toch een enorm zwak voor hun meest spacy en experimentele album? Simpel: 'Erasure' is dromerig, warm en emotioneel zonder klef te worden.

Diepe bassen, uitwaaierende synthesizers, de bulderende zang van Diamanda Galás, een wiegend gospelkoor, nummers van tien minuten - totaal ongeschikt voor de hitlijsten, maar o zo mooi. Fans en critici snapten er niets van en op latere albums snoerden Vince Clarke en Andy Bell zich helaas weer in het synthpopkeurslijf.

'Erasure' is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van de elektronische jaren negentig.

[15] Erasure – Erasure (1995) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Dinsdag 07 December 2010 at 12:09 am | | 100x100, Standaard
Gebruikte Tags: ,

drie reacties

Mooi stukje, vooral de conclusie dat Erasure misschien wel een van de best bewaarde geheimen is , maar laten we er dan wel de tachtiger jaren van maken, Erasure is echt een kind van de tachtiger jaren pop, de jaren waarin de beste popmuziek ooit werd gemaakt.

peter, - 07-12-’10 21:55

Tuurlijk, Erasure is een exponent van de jaren tachtig – met een glansrol voor Clarke (Depeche Mode, Yazoo, The Assembly), maar ik bedoel in dit stukje dit specifieke album en niet het duo. Ja, ik vind de naam van dit album ook wat ongelukkig gekozen…

Araglin, - 07-12-’10 22:29

Helemaal mee eens! Dit album straalt vooral oprechte warmte uit. Het is duidelijk dat Clarke en Bell hier echt hun hart in gelegd hebben. Maar inderdaad, de massa wil 3 minuten synthpop en dat vind je hier niet terug…
Bij mij wordt door dit album bevestigd dat Erasure zichzelf door louter gebruik van elektronica beperkingen heeft opgelegd voor een doorbraak naar de echte grote massa. Er bestaat een akoestische versie van de track ´Stay with me´ van dit album, die bewijst dat Erasure eigenlijk een wereldact is.

Erik, - 05-08-’11 00:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.