Jaarlijstje 2010 (1)

Het is eigenlijk helemaal geen leuk klusje: het samenstellen van een jaarlijstje. Toch ga ik elk jaar weer voor de bijl – waarbij me dan achteraf steevast tal van albums te binnenschieten die óók een plekje in de top tien hadden verdiend. Maar goed. Ik ben er eens goed voor gaan zitten en heb mijn tien favoriete albums van 2010 op een rijtje gezet.

Voor het eerst heb ik nauwelijks gekeken naar jaarlijsten van bijvoorbeeld Oor of 3VOOR12 – daar word ik namelijk een beetje verdrietig van. Want ik heb óf geen verstand van muziek óf geen smaak. Of allebei natuurlijk. De nu volgende opsomming bestaat uit de tien albums die de meeste tijd in en op mijn cd/mp3-speler hebben doorgebracht en me nog altijd weten te verrassen. En nee, dat zijn niet Arcade Fire’s 'The Suburbs' of 'High Violet' van The National (gaap). Vandaag de eerste vijf, morgen de rest!

L'Arpeggiata - Via Crucis
Het logische vervolg op het in 2009 verschenen 'Teatro d'Amore', maar dan nog fraaier en veelzijdiger. 'Via Crucis' smeedt een brug tussen (jazzy) barokmuziek en traditionele religieuze liederen uit (Zuid-)Italië. Prachtig en intens gezongen door countertenor Philippe Jaroussky, sopraan Nuria Rial en het ensemble Barbara Furtuna uit Corsica.

Lushus - Barefoot
Pas toen ik Lushus in december voor de tweede keer zag optreden, viel het kwartje. De avant-gardistische jazzrockpunk van het Lushus-trio laat zich nauwelijks in woorden vatten: het swingt, funkt, knarst en geilt van alle kanten. De twaalf nummers op 'Barefoot' zetten je voortdurend op het verkeerde been - waanzinnig!

O.Children - O.Children
Als Nick Cave en Joy Division-zanger Ian Curtis samen een kind een zouden hebben gebaard, zou het ongetwijfeld hebben geklonken als O.Children. De aardedonkere stem van frontman Tobi O'Kandi en de onheilspellende gitaarmuren nemen je onverbiddelijk mee naar de duistere 80’s en postpunkdagen van weleer. Instant klassieker.

Apoptose - Bannwald
Jaren geleden verdwenen er drie zusjes in het Bannwald, een groot bos in het noorden van Duitsland – tot op de dag van vandaag zijn ze spoorloos. Apoptose liet zich voor 'Bannwald' inspireren door deze tragische gebeurtenis. Het resultaat is een donker, geheimzinnig en mysterieus ambient/neofolk-album, dat zowel weet te betoveren als angst aanjaagt.

Heidevolk - Uit Oude Grond
Bij de baard van Wodan! De Gelderlanders van Heidevolk flikken het 'm opnieuw: na 'Walhalla Wacht' (2008) is het begin dit jaar verschenen 'Uit Oude Grond' wederom een schot in de roos. Nederlandstalige folkmetal van zeldzame klasse, inclusief uitstekende teksten. Heidevolk verdient het om eindelijk te worden opgepikt door het grote (metal)publiek.

arnold Zondag 02 Januari 2011 at 12:23 am | | lijstjes

Eén reactie

Dank voor de O.Children suggestie. Het is nog geen Closer mar het komt er in de buurt.

Haagenti, - 03-01-’11 00:38
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.