Jaarlijstje 2010 (2)

En het vervolg: de albums die het afgelopen jaar de meeste tijd in en op mijn cd/mp3-speler hebben doorgebracht en me nog altijd weten te verrassen. (De eerste vijf vind je overigens hier.)

Sven A. Kirsten Presents… The Sound of Tiki
Hét voorbeeld van een verzamelaar die op alle fronten geslaagd is. Fraai vormgegeven, een verhelderend en uitgebreid boekje met tal van foto’s en een uitgekiende tracklisting. Kortom, een uitstekende introductie tot het 'tiki'-genre, dat zijn hoogtijdagen kende in de jaren vijftig.

Maarten van der Vleuten - John Dee
Een esoterisch ambient-pareltje van Nederlandse bodem, geïnspireerd door de illustere magiër aan het hof van Koningin Elizabeth I. Alleen al voor het prachtige en ontroerende 'Mens Mysticus' (opgedragen aan de vorig jaar overleden Arjen Grolleman) zou je het album in huis moeten halen.

ARC – Church
De sequencers ronken, de modulaire Moogs knipperen – maak je gereed voor een kosmische interplanetaire reis tussen de dimensies… 'Church' is live opgenomen in St. Mary’s Church in Philadelphia. ARC (Ian Boddy en Mark Shreeve) laten horen hoe krautrock anno 2010 moet klinken.

Hurts - Happiness
Dit Engelse synthpopduo maakte indruk dankzij een tweetal bijzonder goede singles ('Better Than Love' en 'Wonderful Life'), maar ook de overige tracks op hun debuut 'Happiness' mogen er zijn. Lichtelijk onderkoelde new romantic in het straatje van Blancmange, Ultravox en Pet Shop Boys.

iamamiwhoami - Diverse singles
Over de hekkensluiter in mijn top tien heb ik heel lang nagedacht, om uiteindelijk te belanden bij het Zweedse project iamamiwhoami. Vervreemdend, inventief en verrassend, waarbij naar hartenlust wordt gespeeld met cijfers, surrealistische beelden en dromen. Muziek om heel lang in rond te dwalen.

En ziedaar: mijn tien favoriete albums van 2010! En dat betekent dus ook dat er tal van artiesten zijn afgevallen (een slordige vijftig namen, onder wie Max Richter, CocoRosie, OMD, Jonas Rheinhardt, Chromeo, Accept, PVT, Carbon Based Lifeforms en Solar Fields – en nu ik er zo over nadenk, begin ik alweer te twijfelen). Voor wie nieuwsgierig is wil ik de afvallers best eens op een rijtje zetten! En wat zijn jullie muzkale hoogtepunten van het afgelopen jaar?

arnold Maandag 03 Januari 2011 at 12:19 am | | lijstjes

twee reacties

Wat denk je van “Blackmagic” van José James, of van “I’m New Here” van Gil Scott-Heron?

a r n e l, (URL) - 03-01-’11 22:54

Geen idee – beide albums zal ik eens gaan checken! Thx!

Araglin, - 03-01-’11 23:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.