Billy Ocean

Ik heb het de laatste tijd steeds vaker; dat ik opeens denk: hoe zou het nu met [vul naam van vergeten artiest in] gaan? Zojuist moest ik opeens denken aan Billy Ocean, de man van hits als 'When the Going Gets Tough (The Tough Get Going)', 'Loverboy' en 'Suddenly'. Zo'n twaalf jaar geleden bracht hij zijn laatste album uit en regelmatig zie ik een 'Best of'-verzameling in de uitverkoopbakken liggen. Ik geloof niet dat hij zich in het Golden Oldies-circuit heeft begeven, want anders zou ik 'm vast wel een keer voorbij hebben zien schuiven in een lullig programma als 'Het gevoel van…'.

Billy Ocean werd als Lester Charles op 21 januari 1950 geboren in Trinidad. Op zesjarige leeftijd verhuisde het gezin naar Londen, waar de kleine Lester samen met zijn vijf broers en zussen in een achterbuurt terecht kwam. Als kind droomde Lester van een carrière in de muziek, maar zijn ouders vonden dat hij maar een fatsoenlijk vak moest leren. Lester volgde een opleiding tot kleermaker, maar ontdekte al snel dat hij daar niet voor in de wieg was gelegd. In de avonduren trad Lester op in talloze Engelse pubs (zonder dat zijn ouders hiervan op de hoogte waren), waar hij zich bediende van namen als Joshua, Big Ben, Sam Spade en….. Billy Ocean. Deze naam zou zijn vaste artiesten-alter ego worden.

Begin jaren zeventig zong hij in diverse bandjes, maar het succes bleef uit. Billy nam noodgedwongen een baantje aan in een autofabriek, waar hij achter de lopende band stond. In 1975 nam hij voor de lol de single 'Love Really Hurts Without You' op. Tot zijn grote verrassing werd het vrolijke nummer een ontzettende hit en ook zijn naar zichzelf vernoemde debuutalbum werd een succes. Er volgden nog enkele hits, zoals 'Red Light (Spells Danger)' (1977) en 'Are You Ready?' (1980). De albums 'City Limit' (1980), 'Nights (Feel Like Getting Down)' (1981) en 'Inner Feelings' (1982) deden het aardig, maar langzamerhand doemden de contouren van de vergeetput op.

In 1984 tekende hij een contract met Jive en in hetzelfde jaar verscheen het album 'Suddenly'. En met de singles 'European Queen', Loverboy' en de zoetsappige ballad 'Suddenly' stond hij weer hoog in de hitlijsten. In 1986 verzorgde hij het thema van de avonturenfilm 'Jewel of the Nile': 'When the Going Gets Tough, the Tough Get Going'. De single werd dé monsterhit van 1986. Het daaropvolgende album 'Love Zone' werd een gigantisch succes en leverde hits op als 'Love Zone' en 'There'll Be Sad Songs (To Make You Cry)'.

Het duurde twee jaar voordat Billy met een nieuw album op de proppen kwam: 'Tear Down These Walls' uit 1988. Met de eerste single 'Get Outta My Dreams (Get Into My Car)' slingerde Billy moeiteloos de hitmachine weer aan, maar de overige singles bleven steken in de onderste regionen van de hitlijsten. Waarschijnlijk was dit nogal een teleurstelling, want pas begin jaren negentig liet hij weer iets van zich horen. De albums 'Time To Move On', 'L.I.F.E.' en 'Showdown' werd echter nagenoeg genegeerd. En dat gaat je niet in de koude kleren zitten natuurlijk; Billy raakte verslaafd aan de drugs, belandde in een ontwenningskliniek en vond uiteindelijk De Heer.

In 2002 besloot hij terug te keren naar Trinidad, en daar slijt hij zijn dagen. Billy is nu een grijze, bebaarde man met dreadlocks, die dol is op tuinieren en het bespelen van steeldrums. En zo af en toe pikt hij nog wel eens een flashback-concertje mee…

peter Vrijdag 21 Januari 2005 at 11:10 pm | | bio

twee reacties

Toevallig zeg ik zit hier met mijn mp3 achter de pc mee te blerren met lover boy.hierna komen er nog een paar nummers van meneer ocean.Ik ben 30 en ik vind hem al heel lang gewoon heel goed.ik wor altijd vrolijk van zijn stem.en geeft mij het gevoel dat een man hoort te hebben als ie van een vrouw houdt .beter dan al die bitches hier en ho,s daar wat je nu op mtv ziet.nee geef mij billy en al die andere jaren 80 mannen maar.

groetjes ing
;-)

ingrid, (E-mail ) - 23-08-’06 10:38

Billy OCean treed 06 december op in paradiso!

Jools, - 13-10-’07 16:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.