Record Store Day 2011

De afgelopen elf jaar heeft bijna dertig procent van alle cd-winkels in Nederland voorgoed zijn deuren gesloten. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Entertainment Retailers (NVER). Dit is natuurlijk geen al te grote verrassing als je kijkt naar de omzetcijfers (zie mijn vorige entry), die al jaren een duikvlucht naar beneden vertonen.

En hoewel het muziekaanbod in bijvoorbeeld Free Record Shop steeds schraler wordt (ten faveure van games, dvd’s en allerhande overige rommel), zou het jammer zijn als de kleine, gespecialiseerde platenzaakjes verdwijnen. Want wat is er nu leuker dan door bakken met cd’s te wroeten? Of door stapels met afgeprijsde lp's te grasduinen? Nu ja, ik kan eigenlijk wel een paar dingen bedenken, maar om een lang verhaal kort te maken: doe eens gek en loop zaterdag 16 april eens je lokale platenzaak binnen en koop een cd of lp.

Waarom nu juist deze zaterdag? Nou, het is dan International Record Store Day, oftewel: de internationale viering van de onafhankelijke platenzaak. Dit initiatief ontstond in 2007 toen diverse Amerikaanse winkels de handen ineen sloegen en met live optredens, kortingsacties en wat dies meer zij de muziekliefhebber naar hun winkels probeerden te lokken.

Ook in Nederland heeft dit initiatief langzamerhand voet aan de grond gekregen en inmiddels doen meer dan zestig platenwinkels mee. Niet alleen liggen er grote stapels cd's en andere muzikale parafernalia voor een zacht prijsje in de schappen (of althans, daar ga ik vanuit), ook tal van artiesten maken hun opwachting voor een in-store optreden, onder wie Selah Sue, De Staat, Pien Feith en Go Back To The Zoo. Hier vind je de lijst met alle deelnemende platenzaken en het programma voor die dag - en nee, ik word niet gesponsord, sterker nog: ik koop regelmatig nog wel eens een cd…

arnold Dinsdag 01 Maart 2011 at 5:33 pm | | interessant
Gebruikte Tags: ,

drie reacties

Wroeten in platenbakken…. tja. Veel zaken waar dat kan (kringloopwinkels daargelaten) zijn er niet meer. Ik moet ook wel zeggen dat ik het een bedroevend kort deelnemerslijstje vind. Ik mis een paar kwaliteitswinkels zoals Bullit (Ehv ; Breda)
Gelukkig zie ik wel Kroese in Nijmegen staan: Mijn favo shop voor de dagen van internet (is me nu ook weer te ver rijden als het online ook kan)

Tja … de vooruitgang he?

Marcel, - 01-03-’11 22:34

:-) Hoewel digitaal wroeten ook zijn charmes kent, haalt dit het toch niet bij fysiek wroeten….

Araglin, - 02-03-’11 09:42

Kijk met veel plezier terug op de “platenzakentijd”. Ik heb ‘r écht van genoten. Maar dingen gaan voorbij en vaak komen er andere mooie dingen voor terug. Zoals wroeten in de digitale platenbak die internet heet. Ik geniet van de CD’s en vooral de LP’s die ik nog heb, maar kopen zal ik ze nooit meer (in stoffelijke vorm dan)

THX-1138, - 04-03-’11 23:59
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.