Bell Nuntita

Het is tegenwoordig niet zo heel moeilijk om bekend te worden. Zet een grappig, knullig of vernuftig filmpje op YouTube, bid dat een populaire blogger, twitteraar of forumbeheerder het oppikt en hops, een hype is geboren, inclusief miljoenen hits.

Het 13-jarige Amerikaanse schoolmeisje Rebecca Black zette onlangs bijvoorbeeld een bijzonder lullig clipje online en groeide onbedoeld uit tot een sensatie. Niet omdat ze nu zo goed zingt, maar omdat zowel de clip (een cadeautje van haar moeder, overigens, met haar klasgenoten als figuranten) als haar zang zo vermakelijk slecht is dat 'Friday' inmiddels maar liefst 38 miljoen (!) keer is bekeken.

Succes anno 2011 hoeft dus niet te betekenen dat je ook wat moet kunnen; het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone noemt Rebecca zelfs 'op een verleidelijke manier anti-charismatisch'.

En populair anno nu houdt ook in dat je gelijk wereldwijd bekend bent. De laatste paar dagen ben ik bijvoorbeeld in de ban van de schattige en ontwapenende Thaise zangeres Bell Nuntita (bij de burgerlijke stand bekend als Nuntrita Khampriranon). Zij deed een week geleden mee aan de voorrondes van Thailand's Got Talent 2011 (wie graag verrast wil worden: stop nu met lezen en klik op deze YouTube-link of op 'Lees verder' onderaan) en baarde opzien door haar auditie te beginnen met een lief meisjesstemmetje, om halverwege over te schakelen op een onmiskenbaar mannelijk stemgeluid.

De 27-jarige Bell bleek een man te zijn, tot verbijstering van de jury en tot grote (positieve) opwinding van het publiek. Vanzelfsprekend ging ze door naar de volgende ronde en aan het einde van het filmpje vertelde ze over haar moeilijke jeugd en mishandeling door haar vader, maar dat ze toch nog altijd van hem houdt. Een auditie met een hoge Susan Boyle- en Paul Potts-brok-in-de-keel-factor.

Nuntrita Khampriranon

En zoals dat dan gaat, sla je vervolgens aan het googelen. Bell is een zogenoemde 'katoey', een mannelijke transgender. In Thailand zijn ladyboys een stuk minder opzienbarend dan in het westen en wordt er over het algemeen niet zo moeilijk over gedaan. Bijzonder interessante materie, als je het mij vraagt.

Na nog wat diegravender klikwerk bleek dat Bell Nuntita niet zomaar van de straat was geplukt: ze maakt deel uit van de Thaise damesgroep Venus Flytrap, een soort sexy Spice Girls, maar dan geheel bestaande uit transgenders. De dames hebben bijnamen als Hot Venus, Sweet Venus, Posh Venus en Naughty Venus.

Bell gaat door het leven als Sassy Venus. Een bijnaam die ze kreeg nadat ze meedeed aan (wederom) een auditieprogramma uitgezonden op de Thaise televisie, waarin twee nieuwe Venus Flytrap-zangeressen werden gezocht. Bell was een van de winnaressen. En als ik de Facebook-pagina van Venus Flytrap mag geloven, zingt ze nog altijd vrolijk mee (hoewel ik sterk de indruk krijg dat de groep inmiddels is ontbonden).

Geen probleem natuurlijk; het is een fascinerend gegeven, dat een inkijkje biedt in een geheel andere, kleurrijke wereld met soms wat treurige accenten. En daarbij: ook operazanger Paul Potts was geen onbeschreven blad toen hij in 2007 meedeed aan Britain's Got Talent. Hij had al meegewerkt aan diverse opera’s en zelfs een operamasterclass gevolgd bij Pavarotti.

Thailand's Got Talent wordt geproduceerd in samenwerking met Sony Music Thailand. En laat Venus Flytrap nu net onder contract staan bij Sony Music Thailand. Mijn Thais is nogal roestig, maar ik geloof dat de populariteit van de groep enigszins aan het inzakken is en een of meer leden een solocarrière overwegen. Ben ik achterdochtig als ik denk dat dit dé manier is om het aan te pakken? Als Bell het slim speelt, wint ze de talentenjacht en is haar solokostje gekocht. Ik weet niet of ze door Sony naar voren is geschoven als ideale kandidaat, maar het zou zomaar kunnen…
 
Populair worden kan iedereen, populair blijven is een ander verhaal. Rebecca Black is alweer uit het collectieve internetgeheugen aan het verdwijnen -  niets is zo vluchtig als roem. Hopelijk ontstijgt Bell Nuntita de de novelty-factor en vormt Thailand's Got Talent de springplank naar een bloeiende (internationale) solocarrière, waarbij ze en passant zorgt voor meer begrip en inspiratie voor transgenders en interseksuelen. Ik gun het Bell van harte.

En dat er wellicht een uitgekiend marketingplan aan ten grondslag ligt, ach…

arnold Woensdag 23 Maart 2011 at 12:32 am | | interessant
Gebruikte Tags: , ,

Eén reactie

Bell Nuntita heeft alles wat een artiest nodig heeft: ze is knap, ze heeft charisma, een fantastische stem, een verhaal en ook al zit er marketing achter, ik gun het haar net zoals je schrijft van harte. She’s got talent! Zingen is voor Thais ontzettend belangrijk en de songs die ze zingen hebben vaak persoonlijke inhoud, zoals dit “Unlovable” wat ze hier zong bij TGT.

Mike, - 18-04-’11 20:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.