Masseren en verleggen

Op 20 januari 2010 overleed totaal onverwacht op 37-jarige leeftijd dj Arjen Grolleman, de drijvende en inspirerende kracht achter het inmiddels opgeheven Kink FM. Ik was geschokt en met stomheid geslagen. Een dag of wat eerder had ik nog met hem getwitterd; hij deed mee aan een pubquiz en vroeg zijn volgers om hulp. Ik had Arjen wel eens gesproken, de hand geschud en bedankt voor het feit dat hij mij begin jaren negentig liet kennismaken met tal van obscure, maar o zo prachtige muziek in zijn programma X-Rated (nu te beluisteren op de Concertzender). Grolleman was een van die zeldzame dj’s die het ene moment een flauwe grap kon maken en het andere moment aan een erudiet betoog kon beginnen over Oswald Spenglers ‘Der Untergang des Abendlandes’. 

In de diverse - vaak prachtige - stukken over Grolleman wordt steevast Arjens uitspraak ‘Er is niets mooier dan mensen overtuigen van jouw muzieksmaak. Het is een roeping’ geciteerd. Ik moet zeggen dat ik dit aanvankelijk maar een raar citaat vond. Waarom zou je mensen willen overtuigen? Waarom zou je dat überhaupt willen doen? Laat iedereen toch lekker naar zijn of haar muziek luisteren! Maar toen ik een keer slaapdronken onder de douche stond, viel opeens het kwartje. Het is niet zo dat je anderen jouw smaak op wilt dringen, maar wilt uitleggen waarom je naar bepaalde dingen luistert. Dat iets meer is dan een beetje gepingel, bizar geschreeuw of gepiep en geknars. Horizonnen verleggen. Muzieksmaken masseren. 

Eigenlijk niets anders dan wat ik de afgelopen jaren op Araglin.nl heb gedaan. En inderdaad, het klinkt misschien wat zwaar, maar het is een roeping. En zeg nu zelf, als niemand schrijft over vergeten easy listening-helden of kosmische synthesizerpareltjes, dan offer ik me wel op… 

Anyway, ik ben er weer! Heb ik nog wat gemist?

Admin Woensdag 25 April 2012 at 12:40 am | | overig
Gebruikte Tags:

dertien reacties

Hiep hoi! :)

Stefan, - 25-04-’12 09:34

Goed geschreven, buurman! Het verleggen van andermans muzikale horizon is inderdaad een nobele taak. Je kunt het irritant op z’n Jehova’s doen, maar ook middels subtiel inmasseren. Naast via Arjan Grolleman heb ik ook via jou een hoop mooie, nieuwe dingen leren kennen :)

Tessa, - 25-04-’12 10:22

Weer beginnen met een weblog, hoe retro! :) Wanneer gaan we ouderwets bieren, Ragmans?

Lars, - 27-04-’12 11:23

Retrobieren! Goed plan. Hoe zit het eigenlijk met l-rs.org? ;-)

Araglin, - 27-04-’12 13:20

Ha, het begon doodsaai te worden…., net terug van E-live in Oirschot en weer leuke pareltjes gescoord!

Marcel, - 28-04-’12 17:19

mooi dat te horen Marcel, E-Day was inderdaad weer een mooie dag waarbij de hele stapel van Loom’s schitterende dubbele live-cd “Scored” er die dag doorheen is gegaan in de Groove stand.
een nieuw pareltje dat die dag niet op tijd binnen was is bv. “The Heart of the Soul” van Craig Padilla (verschenen na zo’n jaar afwezigheid) en als het allemaal een beetje meezit verschijnt aan het eind van het jaar een nieuwe dubbelaar van David Parsons: “Atmanaut”…

Bert Strolenberg, (URL) - 03-05-’12 11:04

Reclame maken kan je wel goed, Bert..

Tex, - 04-05-’12 11:58

nou Tex, ik zie het bovenal als het delen en verspreiden van nuttige info aan eenieder die het interesseerd; m.n. omdat ik (te?)veel mensen zie en spreek die in het EM-genre het spoor reeds geruime tijd bijster zijn naast diegenen die altijd open staan voor goeie muziektips…
Just my 2 cents ;-)

Bert Strolenberg, (URL) - 04-05-’12 15:44

Hou gewoon richting “Berliner Schule” aan en je zit goed :-)

Tex, - 05-05-’12 16:12

Bij Best linksaf, toch? ;-)

Araglin, - 05-05-’12 22:59

heren, vergeet dan vooral niet de “nieuwe” van Awwenson: “Saphonic”.
Een hele fijne schijf..

Bert, - 07-05-’12 21:18

Oh Bert,nog bedankt voor die [‘ramp] tip. Mooie plaat!

Marcel, - 09-05-’12 21:34

da’s graag gedaan, Marcel!

Bert, - 10-05-’12 13:57
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.