Diethelm & Famulari

[Dit is een gastbijdrage geschreven door Michael Bouma] 

In het begin van de jaren tachtig was Nederland in de ban van wat toen nog de Whitbread Round the World Race heette, een zeilrace rond de wereld. In 1977-1978 won de Nederlander Connie van Rietschoten deze race met zijn schip ‘De Flyer’. In 1981-1982 wist hij deze race wederom te winnen, nu met ‘De Flyer II’. Beide schepen waren gebouwd bij Huisman Shipyard in Vollenhove. Zowel de race als de bouw van ‘De Flyer II’ sprak bijzonder tot de verbeelding van het Zwitserse jazzduo Thomas Diethelm & Santino Famulari, dat zich voor hun debuut-lp ‘The Flyer’ (1983) door de prestaties van Van Rietschoten liet inspireren.

Mede dankzij het succes van ‘De Flyer II’ in de Whitbread Round the World Race en een optreden van Diethelm & Famulari bij Sonja Barend, ontstond er een kleine hype rond de lp. De single ‘The Flyer’ stond in 1984 vier weken in de Top 40, met als hoogste positie de 27e plaats. Als ik dit nummer hoor moet ik nog altijd denken aan de prachtige beelden van ‘De Flyer II’ tijdens de race, die achter de muziek waren gemonteerd. Helaas is dit filmpje niet meer te vinden op YouTube. 

Over beide heren heb ik niet zoveel info kunnen achterhalen. Famulari is een klassiek geschoold pianist, die op dit album de synthesizer bespeelt. Diethelm speelt op een akoestische gitaar met nylonsnaren. Opvallend is het gebruik van analoge delays, die het geluid een enkele herhaling geven. Je hoort dus hetzelfde nog een keer maar dan met een herhaling. Deze ‘delay-tijd’ bepaalt het tempo van de nummers en zorgt tegelijkertijd voor een herkenbare en voor die tijd vernieuwende sound. De nummers hebben mede door het gebruik van de akoestische gitaar een hoog Flairck-gehalte. 

Na ‘The Flyer’ brachten Diethelm & Famulari het album ‘Valleys in My Head’ (1984) uit, met daarop wederom een versie van ‘The Flyer’. Santino Famulari werkte later samen met de Zwitserse harpist Andreas Vollenweider, terwijl Thomas Diethelm actief was met de Thomas Diethelm Band (en een aantal jaar geleden wat gitaarfilmpjes op YouTube zette).  

arnold Donderdag 03 Mei 2012 at 11:10 pm | | 80s, flashback, gastbijdrage
Gebruikte Tags:

zeven reacties

Laat ik nou die hoes nooit echt goed bekeken hebben: dacht altijd dat het een close-up van een luchtballon was… associatie met flyer denk ik ;)

Marcel, - 09-05-’12 21:35

Zoek de album the flyer (mp3)
wie kan mij deze verzorgen?

maurizio, - 21-02-’14 23:12

Ik zoek zelf ook al een tijdje dit album. Ik heb de LP wel maar niet de mogelijkheden om dit om te zetten naar de computer.

Michael, - 26-02-’14 12:20

Geweldig nummer: the flyer. Ik heb de maxi-single nog en de twee albums. Er is vrijwel niets meer terug te vinden van het duo. Het lijkt wel of ze van de aardbodem verdwenen zijn.

Robert, - 22-05-’16 13:02

https://soundcloud.com/santinofamulari Ik denk dat dit één van de twee is…

Robert, - 22-05-’16 13:05

Eindelijk de Toppop clip van “The Flyer” gevonden. ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=7NvjS-n4ThU

Michael Bouma, (URL) - 01-08-’16 09:44

Al het werk van Diethelm famulari is nu voor een symbolisch bedrag te downloaden via onderstaande link

https://thomasdiethelm.bandcamp.com/

Helaas kwam ik er via deze link ook achter dat Thomas Diethelm reeds in 2013 is overleden.

Michael, - 27-02-’17 16:43
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.