Decibellen

Ik vind het maar raar. Waarom zou je 20 euro (of meer) betalen voor een concertkaartje, om vervolgens de hele avond luidruchtig bij te kletsen met wie er ook maar om je heen staat? Het is alsof je een van tevoren betaald driegangenmenu bestelt in een restaurant, wacht tot alles op tafel staat om vervolgens enkele boterhammen met pindakaas op te diepen, die je luid smakkend oppeuzelt.

Als vriendelijk knipogende aanmaningen tot stilte en gramstorige blikken geen soelaas bieden, begin ik vaak aan een zwerftocht door de zaal, op zoek naar een rustig plekje. En ja, ik zou natuurlijk helemaal vooraan kunnen gaan staan (of niet zo zeuren), maar da's weer niet zo handig als je vaak naar de wc moet of een biertje wilt halen. 

Tijd om mijn borst flink nat te maken, want vorige week vrijdag werd het convenant ‘Preventie gehoorschade muzieksector’ ondertekend door de Vereniging Van EvenementenMakers (VVEM), de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) en staatssecretaris Martin van Rijn namens het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Van Rijn liet heel stoer weten ‘de volumeknop tijdens concerten flink terug te zullen draaien’: “Muziek kan tegenwoordig zo hard dat bij sommige concerten alleen oordoppen voor bouwvakkers veilig genoeg zijn. Dan heb je te maken met het volume van een kettingzaag!”

In de praktijk komt erop neer dat de geluidslimiet vanaf 1 maart maximaal 103 decibel mag bedragen, gedurende een kwartier en gemeten vanaf de geluidstafel. 100 decibel staat volgens Wikipedia ongeveer gelijk aan het geluid van een drilboor op één meter afstand, terwijl de site Lichtbeeldgeluid vergelijkingen trekt met een zware vuilniswagen en een auto op een drukke snelweg. Ik denk eigenlijk dat het wel meevalt met die 103 decibel. Nu werd er altijd al flink getetterd tijdens optredens van singer-songwriters of bands met een wat 'gevoeliger' repertoire, maar ik ben bang dat dat lot nu ook metalgroepen zou kunnen treffen…

‘Zou’ inderdaad, want ik maak me geen al te grote zorgen. Tijdens concerten bevind ik me steeds vaker in een woud van verlichte schermpjes, waarop ingespannen wordt getwitterd, gefotografeerd, gewhatsappt, gefacebookt, gemaild en video’s gemaakt. Een prima ontwikkeling, als je het mij vraagt. Ik pleit dan ook voor meer smartphones, een verplicht aantal whatsappjes en een supersnel WiFi-netwerk in concertzalen, zodat ik in alle rust het optreden kan bekijken…

Araglin Dinsdag 18 Februari 2014 at 12:39 am | | concerten
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.