Recensies

‘Waarom schrijf je eigenlijk geen concertrecensies voor je weblog? Volgens mij doe je daar veel mensen een veel plezier mee.’ We stonden in de Amsterdamse Melkweg te wachten totdat countryster Eric Church het podium zou betreden. Collega Jeroen was op dreef. ‘Neem nu dit concert: Church vult in zijn thuisland Amerika moeiteloos stadions; hier is nog geen eens de Melkweg uitverkocht. Dat is een uniek haakje voor een recensie!’ ‘Dat kan wel zo zijn’, antwoordde ik, ‘maar punt is dat concertreviews helemaal niet leuk zijn om te schrijven. Ik heb er de afgelopen jaren talloze getikt en ben er wel zo’n beetje klaar mee. Want weet je wat het is –’ En juist toen ik op stoom begon te komen, sprong Eric het podium op voor een – zo bleek anderhalf uur later – geweldig concert en werd dit onderwerp in de kiem gesmoord.

Gelukkig heb ik een weblog.

Concertreviews zijn leuk voor ruwweg twee groepen mensen: zij die bij het concert aanwezig waren en zij die er graag bij hadden willen zijn. Hoe groter de artiest in kwestie, hoe meer concertgangers en hoe groter de (potentiële) lezersaantallen en vice versa. Nu ben ik dol op concerten, maar er over schrijven is minder leuk. Grappig genoeg is dit wel iets wat van een muziekjournalist wordt verwacht; zijn of haar core business is het schrijven van cd- en concertrecensies. Ik sta om de paar dagen wel bij een of ander concertje en moet er niet aan denken om iedere keer een recensie te moeten tikken. Zo spannend is het meestal niet (zonder overigens afbreuk te doen aan de kwaliteit van een optreden) en als je er een paar hebt getikt, heb je het trucje wel door. Bovendien: een objectieve concertreview is een illusie.

Vorig jaar was ik bij Jamie Lidell in Paradiso. Het was een topconcert. Na afloop stuitte ik op een uitgebreid verslag waarin het optreden bijzonder grondig de grond in werd geboord. Ik vroeg me af of de recensent en ik hetzelfde hadden gezien. Kort daarna las ik een review waarin dit optreden de hemel in werd geprezen. Het is maar net wat je verwacht. Ben je sowieso fan? Of gewoon nieuwsgierig? Toevallig komen aanlopen zonder enige voorkennis? Heb je bepaalde ideeën over hoe het perfecte concert eruit moet zien? Of hanteer je onuitgesproken maatstaven waaraan een optreden moet voldoen? Moet je als recensent rekening houden met je lezers en het medium waarvoor je schrijft?

Vrijdag stond ik bij het Amerikaanse of Montreal in Tivoli de Helling. Ik vond er niet zo veel aan. Wat me vooral is bijgebleven is de afgetrainde torso van zanger Kevin Barnes – tijdens het optreden vroeg ik mezelf voortdurend af of hij ook zijn broek zou uitrekken. Het publiek had het echter prima naar zijn zin. En terecht waarschijnlijk, want ik had ter voorbereiding alleen vluchtig hun laatste album beluisterd.

Een concertrecensie wekt gevoelens op van opluchting (‘oef, goed dat ik toch niet ben gekomen’), jaloezie (‘shit, had ik nu maar kaartjes geregeld’) of frustratie (‘maar zo was het helemaal niet!’). Achterafgevoelens, waar je – als je het mij vraagt – niet zo heel veel aan hebt…

Araglin Dinsdag 11 Maart 2014 at 11:20 am | | overpeinzing
Gebruikte Tags: ,

drie reacties

Er is maar een echte concertrecensie: “ Je had erbij moeten zijn”

Marcel, - 11-03-’14 12:16

Grappig dat ik nu heel nieuwsgierig word naar jouw nooit geschreven recensies van de concerten die je noemt ;- )

Ik vind het eigenlijk helemaal niet erg dat een concert verschillende reacties oproept. Kijk, als schrijver over muziek creëer je uiteindelijk een groep mensen die jou volgen omdat ze je mening waarderen. Daar gaat het dan ook om. Jouw mening, onderbouwd met argumenten zodat je lezers begrijpen waarom je tot die mening komt.

Lijkt me dat daar bij de volgers (of lezers) genoeg behoefte aan is om zinvolle recensies te kunnen schrijven over concerten die je bezoekt. Toch?

theo ploeg, (URL) - 11-03-’14 12:46

Ik krijg bij veel concertreviews een mosterd-na-de-maaltijd-gevoel. Het lijkt mij dan veel leuker om te weten waar een bepaalde journalist allemaal heen gaat omdat je zijn/haar smaak waardeert of in bent voor eens wat anders. Misschien een leuk idee voor een site: waar kun je welke popjournalist in het wild tegen het lijf lopen? ;-)

Araglin, - 11-03-’14 14:53
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.