New Dutch Organ Group

Eind jaren zeventig mag dan de muziekgeschiedenis zijn ingegaan als het tijdperk van de punk en de wave (althans, volgens muziekjournalisten), in de hitlijsten en op de radio was daar weinig van te merken. Daar was het namelijk disco wat de klok sloeg. ‘Saturday Night Fever’ (1977) had de wereld klaar gestoomd voor disco en daarna was er geen houden meer aan. Iedereen probeerde een graantje mee te pikken van de discorage en dat resulteerde onder meer in disco-eenden, een disco-koekiemonster en… discodraaiorgels. Je moet er maar opkomen.

De New Dutch Organ Group was een project van de twee Amsterdammers Jerry Putter en Frank Riesenbeck, die in december 1978 de aanstekelijke single ‘Holland Disco’ uitbrachten. Tot ieders verrassing werd het orgeldisco-nummer een grote hit en in allerijl werd er een compleet album in elkaar georgeld: ‘Street Organ Goes Disco’ (GIP, 1979). En hoewel de singles nog best aardig zijn, een hele lp met orgelklanken en meezingrefreintjes is wat te veel van het goede - en daar kunnen ludieke songtitels als ‘Flying Dutchman’, ‘Disco Walz’, ‘Pete Heyn And The Fleet’ en ‘Thumb In The Dike’ weinig aan veranderen.

Kortom: met mate tot je nemen (check vooral ‘Holland Disco’ en ‘Summer Disco’) en geniet vooral van de bijzonder hoge novelty-factor… Nieuwsgierig geworden? Download een viny-rip van 320 kbps (81 MB).

Overigens, ik heb er zelf weinig verstand van, maar kenners zullen ongetwijfeld opveren bij de lijst van gebruikte orgels: de Carillon, Oranjestad, Drie Pruiken, Flamingo, Grote Decap, Fair Organ (Vanderbeken) en Het Perleetje. Al deze orgels waren in het bezit van de Amsterdamse orgelfamilie Perlee en wie goed oplet, ziet in de heerlijk lullige Toppop-clip hieronder Cor Perlee himself aan het orgelwiel draaien.

Araglin Zaterdag 29 Maart 2014 at 10:52 pm | | weird
Gebruikte Tags: ,

twee reacties

Wereldnummer !

Eduard Hooiman , - 19-07-’15 15:50

leuk om te lezen!

Jan Rot, - 18-12-’17 11:00
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.