Illegaal downloaden

Zo, dat ging snel. Schreef ik amper een maand geleden nog dat het downloaden van muziek altijd legaal is in Nederland (tenzij je dat doet via torrents), vanaf vandaag (10 april) is het downloaden van muziek uit illegale bron verboden.

In de ons omringende landen is dit al langer het geval. De reden waarom het downloaden van muziek in Nederland was toegestaan, had te maken met de Thuiskopieheffing. Oftewel: op onder meer computers, lege cd’s en dvd’s, smartphones en tablets werd een heffing van een paar euro geheven om de muzikanten en componisten tegemoet te komen. Een rare regeling, vond de advocaat-generaal van het Europese Hof. In een advies liet hij begin dit jaar weten dat een dergelijke heffing illegaal downloaden in de hand werkt en in strijd is met de wet.

Het Europees Hof van Justitie heeft dit advies overgenomen; het is volgens de hoogste rechtbank van de Europese Unie maar raar dat er in Nederland geen onderscheid wordt gemaakt tussen kopiëren uit geoorloofde bron (als je bijvoorbeeld een eigen cd kopieert) en kopiëren uit ongeoorloofde bron (als je bijvoorbeeld een album downloadt). Aangezien er geen downloadverbod is, is het niet zo vreemd dat de Nederlander massaal aan het downloaden slaat en er minder albums (zowel fysiek als legaal digitaal) worden verkocht. 

En hops, het Nederlandse ministerie van Justitie had slechts een paar uur nodig om met een reactie te komen en per direct het downloaden van muziek uit illegale bron strafbaar te stellen.

Maar gaat de Nederlandse overheid nu jacht maken op wie illegaal downloadt? Nee, dat moeten de muzikanten zelf doen (lees: de houders van het auteursrecht). In de praktijk komt dit neer op de Stichting Brein, dat de auteursrechtenbelangen behartigt van een groot aantal muzikanten. Brein richt zich echter (in eerste instantie) op de aanbieders van illegale muziek en niet op de gebruikers.

Om dit ‘goed’ te kunnen doen, moet Brein wel kunnen eisen dat illegale sites worden geblokkeerd. En daarbij heeft de stichting de hulp nodig van de providers. Dat kan nog lachen worden, want begin dit jaar oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat providers Ziggo en XS4All hun door Brein opgelegde blokkade van de Pirate Bay mochten opheffen. ‘Er zijn betere manieren om illegaal downloaden tegen te gaan’, aldus de rechter toen - hoewel hij waarschijnlijk geen algeheel downloadverbod in gedachten had...

Maar hoe zit het met die Thuiskopieheffing? Het balletje ging immers rollen omdat elektronicafabrikanten vonden dat de heffing te hoog was. Nou, de fabrikanten zijn in het gelijkgesteld en de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) sleutelt aan nieuwe tarieven. Aangezien nu alleen rekening wordt gehouden met ‘geoorloofde bronnen’ (lees: het kopiëren of rippen van je eigen, gekochte muziek), vallen de tarieven een stuk lager uit en worden notebooks, smartphones en noem het maar op flink goedkoper.

En wederom geldt: wordt ongetwijfeld vervolgd...

Araglin Donderdag 10 April 2014 at 11:29 pm | | nieuws, Standaard
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.