Hellraiser

Volgens het Engelse duo Coil zelf was hun muziek voor de horrorfilm 'Hellraiser' (1987) simpelweg té eng. Clive Barker, die de film regisseerde en de novelle schreef waarmee het allemaal begon, deed er nog een schepje bovenop door te roepen dat zijn ingewanden zich letterlijk omdraaiden tijdens het luisteren.

Grote woorden, want het valt allemaal wel mee. Tenminste, als je het alleen hebt over de muziek. Want de film over een geheimzinnige puzzeldoosje dat de toegangspoort tot de hel lijkt te zijn, is bloederig en verontrustend, vooral ook omdat er geen greintje humor in zit – hoewel de zeven vervolgdelen wel steeds hilarischer werden, maar dat is weer een ander verhaal.

Dat uiteindelijk niet Coil maar componist Christopher Young Hellrasier van muziek voorzag, kwam ongetwijfeld doordat filmmaatschappij New World Pictures geen al te groot vertrouwen had in het experimentele duo (dat immers totaal onbekend was bij het grote publiek) en liever wat traditionelere filmmuziek wilde. Bovendien was muziek van Coil weliswaar niet slecht, maar nu ook weer niet zo heel erg bijzonder. Anno 2014 klinkt het zelfs gedateerd, terwijl de score van Young de tand des tijds beter heeft weten te doorstaan.

Coils ‘The Unreleased Themes for Hellraiser’ (met als ondertitel ‘The Consequences of Raising Hell’) verscheen in 1987 op lp, cassette en cd en om het verwarrend te maken, bevatten alle drie de configuraties een verschillende tracklisting. De Hellraiser-muziek van Coil (zie YouTube-clip hieronder) laat zich het beste omschrijven als licht schurende ambient met een hoop dissonanten en een af en toe opduikende jarentachtigdrumcomputer. Coil zou in de jaren negentig uitgroeien tot een invloedrijk experimenteel duo (waaraan in 2004 een einde kwam na de dood van John Balance), terwijl Christopher Young gestaag aan zijn carrière bouwde (en onder meer ‘The Fly 2’, ‘Species’ en ‘Spider-Man 3’ van muziek voorzag).

De liefhebber vindt in dit zipje (41 MB) de ‘Hellraiser Themes’ van Coil, aangevuld met de ‘Hellraiser Suite’ van Christopher Young.

Araglin Dinsdag 06 Mei 2014 at 11:55 pm | | film
Gebruikte Tags: , , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.