Tweedehands

Je kunt zeggen over de cd wat je wilt, maar feit is dat het wel een heel democratisch medium is. Alle doosjes lijken op elkaar en of het nu gaat om een obscuur easy listening-orkestje, een keelzanger uit Mongolië of een live-album van Jan Smit, als je je bevindt in een ruimdenkende platenzaak, betaal je voor alles ongeveer hetzelfde. Dat geldt opmerkelijk genoeg niet voor lp’s. Nieuw lopen de prijzen al behoorlijk uiteen, maar als je kijkt naar tweedehands vinyl lijkt het wel alsof er geen rem opzit.

Ik struin regelmatig door de tweedehands bakken in Plato Utrecht. Alle cd’s kosten zo rond de vier euro, terwijl de lp’s schommelen tussen de 1 en 10 euro. Grappig genoeg komt er bij de aanschaf van vinyl namelijk ook enig… muzikaal snobisme kijken. Je hebt de afdeling met platen voor 1 euro (onderverdeeld in ‘pop/rock’ en ‘klassiek’), de sectie met singletjes voor een habbekrats en dan is er nog het gedeelte met de A-selectie: de platen vanaf 4 euro.

In de eurobak vind je lp’s van onder anderen Robert Longs (heel veel exemplaren van ‘Vroeger of later’), Flairck, Neil Diamond, vergeten jaren tachtig-artiesten en de onvermijdelijke ‘Alle 13 Goed!’-verzamelaars. De A-selectie bevat de ‘goede’ muziek. Of althans, de artiesten die door Plato als goed worden gezien. In de schappen staat muziek van Michael Jackson, The Clash, Roxy Music, Madonna en noem het maar op. Opvallend is dat er ook binnen deze categorie kennelijk een verschil in kwaliteit is; lp’s van bijvoorbeeld U2 (‘The Joshua Tree’), The Cure (‘Seventeen Seconds’) of Fleetwood Mac (‘Rumours’) kosten een tientje.

Het lijkt een beetje willekeurig allemaal; ‘Bat Out Of Hell’ of ‘Brothers In Arms’ - toch ook albumklassiekers – gaan voor een paar euro over de toonbank. Kennelijk is de status of credibility van een artiest of band bepalend voor de prijs – Joy Division is hipper dan Robert Palmer, en Robert Palmer weer hipper dan Spandau Ballet en dus vijf euro duurder. Dit hele prijzenstelsel staat of valt natuurlijk met je muziekkennis én je persoonlijke smaak.

Zo stuitte ik op ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’ (1977) van Santa Esmeralda. Een discoklassieker van jewelste. Op de lp was een sticker geplakt waarop iemand met de hand had geschreven: ‘Bekend van Quentin Tarantino’s Kill Bill!’ En waarschijnlijk was dat ook de reden waarom je 7,50 voor het album moest neertellen. Gekkigheid.

Toen ik enkele minuten later afzakte naar de koopjesafdeling kwam ik ‘Gypsy Woman’ (1978) van Leroy Gómez op het spoor - nog zo’n discoknaller, hoewel deze wat minder bekend is geworden. Vreemd eigenlijk, want Gómez was eind jaren zeventig erg populair als frontman en zanger van… Santa Esmeralda, hoewel dat op zijn solodebuut ‘Gypsy Woman’ nergens staat vermeld. In ieder geval, een koopje voor slechts 50 cent.

Even later rekende ik mijn stapeltje lp’s af en stond op het punt een opmerking te maken over de wisselende prijzen, toen ik me bedacht. Iets met slapende honden en wakker maken – zul je zien dat ik over een tijdje opeens de volle mep moet betalen voor albums van Andreas Vollenweider, Bert Kaempfert, Ad Visser en Klaus Wunderlich, die ik nu met kilo’s tegelijk naar huis sleep. Nee, laat anderen maar bepalen wat ‘goede’ (lees: dure) muziek is…

Araglin Maandag 10 November 2014 at 5:04 pm | | Standaard, overpeinzing
Gebruikte Tags: , ,

drie reacties

Heb je ook het gevoel dat bij 2de hands LPs het aloude gezegde “wat de gek ervoor geeft” geldt? Ik graaf geregeld in de bakken van een recycle-winkel en kom daar voor 1 euro soms de leukste platen tegen. Die zie ik dan weer bij de “reguliere LP-winkel” tegen voor 5-10 euro … ?! Als de kwaliteit nu het probleem was ?! Meestal is de hoes wat minder mooi, maar dat kan me niet echt storen.

N.B. leuke Blog, Araglin !! Had ‘m al lange tijd geleden gevonden, maar was ‘m weer uit het oog verloren, totdat ik wat info zocht over Sobrietas. Ik ben nu weer geregeld je oude schrijfsels aan het lezen.

MSH, - 13-11-’14 20:12

Ja, het is inderdaad wat de gek ervoor geeft. Net zoals met de prijzen voor concertkaartjes, lijkt het soms wel…

Ennuh: thx! Ik zal de komende tijd weer wat regelmatiger updaten trouwens. Dus stay tuned!

Araglin, - 14-11-’14 11:12

Met concertkaarten is het helemaal droevig !! Ik ga maar weinig naar concerten omdat de prijzen veelal sky-high zijn …. :-( En dan moet je ze ook nog een jaar ofzo van te voren aanschaffen !! (En dan heb ik het nog niet eens over de kosten van de consumpties en dergelijke .. !!) Ik vind meestal het geluid om te huilen … !!
Nee, dat is voor mij een reden om dan maar de concerten op DVD aan te schaffen en thuis op de bank te bekijken/luisteren. Voeten op de tafel en een goed glas onder handbereik geeft mij neer het gevoel van erbij zijn tegenwoordig.

ik kijk uit naar je nieuwe “schrijfsels” :-)

MSH, - 15-11-’14 20:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.