Componist des Vaderlands

We hadden al een Dichter des Vaderlands, een Fotograaf des Vaderlands en een Denker des Vaderlands en nu hebben we ook een Componist des Vaderlands. En binnenkort komen daar ongetwijfeld een DJ des Vaderlands, een Zanger des Vaderlands en een Rapper des Vaderlands bij.

Geintje natuurlijk, hoewel het best zou kunnen. Iedereen mag namelijk zo’n titel voeren. Zo is de Dichter des Vaderlands een initiatief van NRC, NPS en Poetry International. De Denker des Vaderlands is een idee van Filosofie Magazine en Stichting Maand van de Filosofie, terwijl de Fotograaf des Vaderlands in het leven is geroepen door de Fotoweek. De Componist des Vaderlands – geen geintje dus – is bedacht door Buma Cultuur, een stichting die zich bezighoudt met ondersteuning en promotie van Nederlandse muziek.

Het wonderlijke is dat een dergelijke benaming enorm tot de verbeelding spreekt. René Gude schuift bijvoorbeeld regelmatig aan bij programma’s als De Wereld Draait Door, en wordt daarbij steevast geïntroduceerd als Denker des Vaderlands – wat hem direct een zweem van autoriteit verleent en tegelijk nostalgische gevoelens opwekt. Zo van: nou, als hij het zegt…

Maar voordat ik al te zeer afdaal: de Componist des Vaderlands is de 55-jarige Willem Jeths, die de komende jaren als ‘ambassadeur’ eigentijdse Nederlandse klassieke muziek in het zonnetje moet gaan zetten. Het is de bedoeling dat hij inspeelt op de actualiteit en voor belangrijke gebeurtenissen muziek componeert. Tijdens een grote ramp bijvoorbeeld. Of als Oranje onverhoopt het EK van 2016 wint. “Ik ben al een voorraad aan het creëren van muziek die een zekere stemming in zich heeft, van tragisch tot vrolijk”, vertelde Jeths in een interview met de Volkskrant. “Het is geen lap van een uur, maar het zijn korte stukjes muziek van een paar minuten.”

Verder is het zijn bedoeling om vergeten Nederlandse componisten onder de aandacht te brengen en jongeren weer aan het componeren en aan de klassieke muziek te krijgen. “De concertzalen zijn vrij grijs, qua haar.”

Ik word altijd enigszins iebel van dergelijke opmerkingen over jongeren en grijze koppen in de zaal. Het draait er uiteindelijk bijna altijd op uit dat er een klassiek concert wordt gegeven in een popzaal, waarbij je je biertje mag meenemen. Niet dat daar iets mis mee is, maar het zet zo weinig zoden aan de dijk. Nu ben ik geen jongere (maar ook geen grijze kop), maar ik zou zeggen: begin eerst eens een enthousiast YouTube-kanaal, ontwikkel een gratis app waarmee je spelenderwijs leert componeren en start samen met Arie Boomsmaeen huiskamertournee of iets dergelijks.

En o ja, trek lering uit de volle zalen bij ‘Planet Earth in Concert’, ‘De Nieuwe Wildernis Live’ of ‘Video Games Live’, waar een klassiek orkest live film- en gamemuziek speelt. Of de uitverkochte concerten van Ludivico Enaudi of Nils Frahm. Met andere woorden: men wil best naar klassiek luisteren. Toegegeven, Enaudi ligt wat prettiger in het gehoor dan de Eerste Symfonie van Mahler, maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten.

In ieder geval: hopelijk gebeurt er snel iets belangwekkends in Nederland, ik ben oprecht benieuwd naar de muziek die Willem Jeths hiervoor zal maken.

Araglin Donderdag 27 November 2014 at 10:57 pm | | klassiek
Gebruikte Tags: ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.