Mick Jagger en de Moog

In 1967 brachten de Rolling Stones hun eerste en enige psychedelische album uit. 'Their Satanic Majesties Request' werd gepresenteerd als het antwoord op 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' van de Beatles, dat een paar maanden eerder was verschenen.

Maar waar de Beatles met een ontegenzeggelijk meesterwerk op de proppen kwamen, was 'Their Satanic Majesties Request' een bizar allegaartje van Afrikaanse ritmes, Mellotrons, kampvuurliedjes en kunstig gearrangeerde ballads. O, en vergeet vooral niet de prachtige hoes met onder andere een als tovenaar uitgedoste Mick Jagger.

Het album flopte – niet in de laatste plaats omdat de fans niet zo goed wisten wat ze ermee aan moesten. (Ik schreef er eerder een uitvoerig verhaal over.) De daaropvolgende lp (‘Beggars Banquet’ uit 1968) liet weer een vertrouwd geluid horen en tot zover de psychedelische experimenten van de Stones.

Maar. Er is altijd een maar, nietwaar? Volgens de overlevering had Mick Jagger speciaal voor de opnames van 'Their Satanic Majesties Request' een heuse Moog-synthesizer gekocht; met in zijn achterhoofd de gedachte het instrument te gebruiken om weirde, buitenaarde geluidseffecten te creëren. Het kwam er echter niet van en de Moog belandde op Jaggers zolder.

Ergens in 1968 kwam Jagger in contact met regisseur Kenneth Anger, die probeerde de korte film ‘Lucifer Rising’ (ook daar schreef ik eerder over) van de grond te krijgen. Toen dat niet helemaal volgens plan verliep, besloot Anger om wat anders te maken: het elf minuten durende ‘Invocation of My Demon Brother’ (1969), dat naar verluidt bestond uit aan elkaar gemonteerde scènes van ‘Lucifer Rising’.

‘Invocation of My Demon Brother’ is een bijzonder vreemde film. En dat is nog zacht uitgedrukt. Surrealistische beelden van halfnaakte mensen die zitten te blowen uit een schedel worden afgewisseld met fragmenten van een satanisch ritueel. Kenneth Anger zelf is te zien als ‘the Magus’, die driftig met een Nazi-vlag aan het wapperen is en een boek van Aleister Crowley verbrandt. Satan verschijnt uiteindelijk ten tone: gestalte gegeven door niemand minder dan Anton Szandor LaVey, de omstreden oprichter van de Church of Satan. Daarna volgen beelden van een Stones-optreden, een soldaat uit de Vietnam-oorlog en muzikant/acteur Bobby BeauSoleil die ook als satan figureert. Met BeauSoleil liep het later overigens heel slecht af – hij zit nog altijd in de gevangenis (zie elders op mijn log).

Deze brij aan desoriënterende beelden wordt vergezeld door rare elektronische muziek, gespeeld door... Mick Jagger, die speciaal voor Kenneth Anger zijn Moog weer onder het stof vandaan had gehaald. Volgens de regisseur speelde Jagger de ‘soundtrack’ in één sessie in. Bovendien was het de eerste keer dat de Stones-zanger überhaupt met de Moog aan de slag ging. De zenuwachtige noise blijkt wonderwel samen te gaan met de demonische trip die Anger de kijker voorschotelt.

‘Invocation of My Demon Brother’ is nog altijd een monument van weirdheid, een duister testament van de late jaren zestig, toen bleek dat Summer of Love ook zo zijn schaduwkanten had.

Jagger bleef intussen stug dooroefenen op zijn Moog. In 1970 maakte hij zijn acteerdebuut in de film ‘Performance’ van regisseurs Donald Cammell en Nicolas Roeg. Het was de bedoeling dat de Rolling Stones de soundtrack zouden verzorgen, maar na een hoopoplopende ruzie tussen Mick Jagger en Keith Richard over Anita Pallenberg (destijds de vrouw van Richard én de hoofdrolspeler in de film) werd dit plan de nek omgedraaid.

Gelukkig hebben we de beelden nog. In een promofilmpje voor ‘Performance’ zien we Jagger achter zijn Moog zitten, terwijl hij schalks in de camera kijkt (vanaf ongeveer 1:48 minuut). Het wachten is nog altijd op een compleet instrumentaal album van Mick…

Araglin Maandag 01 December 2014 at 11:22 pm | | weird, Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.