Brad Paisley

De laatste tijd luister ik veel naar de Amerikaanse countryzanger Brad Paisley. Het leuke aan Paisley is dat hij zich niet beperkt tot één (country)genre, maar zonder problemen wisselt tussen bluegrass, hillbilly of countryrock, doorspekt met magnifiek gitaarspel. Zijn liedjes zijn over het algemeen niet zo slijmerig als genregenoten Montgomery Gentry, Clint Black of Brooks & Dunn en gaan over het leven van alledag, zonder te vervallen in Amerikaans chauvinisme of het verheerlijken van de 'redneck-cultuur'. Paisley heeft tot dusverre drie albums uitgebracht, en is in Amerika al een heuse superster. Aangezien country in Nederland nog steeds als ietwat lachwekkend wordt beschouwd (met een hoog buurthuisbejaarden- en roodgeblokte zakdoeken in de kontzak-gehalte), ga ik nu eens leeglopen over Brad.

Paisley werd geboren op 28 oktober in 1972 in het Amerikaanse stadje Glen Dale, Op zijn achtste kreeg hij zijn eerste gitaar, op zijn negende stond hij al te swingen in de plaatselijke kerk, op zijn tiende vormde hij samen met zijn gitaarleraar en diens vrienden zijn eerste band en toen Brand twaalf was begon hij zijn eerste liedjes te schrijven. Zijn optreden in de Rotary Club in Glen Dale werd zo enthousiast ontvangen, dat Brad de 'huisartiest' werd van het tv-programma Jamboree USA, en speelde hij samen met onder andere The Judds, Roy Clark, en Little Jimmy Dickens.

Na de universiteit doorlopen te hebben sleepte hij een platencontract met Arista in de wacht en verscheen in 1999 zijn debuut 'Who Needs Pictures'. In 2001 volgde 'Part II' en in 2003 'Mud on the tires'. Op zijn albums wisselt Paisley uptempo tracks af met (naar mijn smaak soms iets te zoete) ballads, waarbij de virtuoze gitaarloopjes je om de oren vliegen en steevast duikt er ook een intrumentaaltje op. Zoals gezegd stelt Paisley in zijn liedjes het 'gewone leven' centraal, hoewel dit natuurlijk wel enigszins Amerikaans gekleurd is; zelf word ik namelijk niet zo warm van een eerste ritje met een nieuwe auto.

Valt er nog wat negatiefs te melden over Brad Paisley? Nou, eigenlijk niet. Een bezoekje aan zijn website leert dat hij zich actief inzet voor goede doelen (zo organiseerde hij onlangs een actie om geld in te zamelen voor de waterbeving in Azië, en brengt hij regelmatig een bezoek aan zieke kinderen in het ziekenhuis), en regelmatig met fans op de foto gaat. Luister naar het vrolijke en ongecompliceerde 'Celebrity' (afkomstig van 'Mud on the tires'), waarin Brad de draak steekt met beroemdheden (en zichzelf) en het vingervlugge ‘Two feet of topsoil’ (afkomstig van ‘Part II’).

peter Maandag 31 Januari 2005 at 10:46 am | | bio

twee reacties

I love brad paisley hij is echt de beste en country is hip

scott, (E-mail ) - 18-02-’07 22:06

Ja ik ben het helemaal met je eens.
hij komt dit jaar naar Londen en ik ben serieus aan het denken om er na toe te gaan.
Liefhebbers !!

Mario, (E-mail ) - 11-05-’07 20:08
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.