In memoriam Arjen Grolleman

Ik weet niet meer waar ik was of wat ik precies deed, maar ik weet wel wat ik voelde. Verbijstering en ongeloof. Op 20 januari 2010 overleed totaal onverwacht op 37-jarige leeftijd Arjen Grolleman, programmamaker, producer, voice-over en de drijvende en inspirerende kracht achter de radiozender Kink FM.

Een dag of wat eerder had ik nog met hem getwitterd; hij deed mee aan een pubquiz en vroeg zijn volgers om hulp. Ik had Arjen wel eens gesproken, de hand geschud en bedankt voor het feit dat hij mij heeft laten kennismaken met tal van obscure, maar o zo prachtige muziek in zijn programma X-Rated.

Te midden van al dat eenvormige radiogeweld midden jaren negentig vormde X-Rated een geheimzinnige oase, gevuld met muziek die nergens anders te horen was. Het zou best wel eens kunnen dat Arjen Grolleman de reden is waarom ik nauwelijks meer naar de radio luister – de lat is hoog gelegd.

X-Rated is voortgezet door de onvolprezen Bob Rusche en nu sinds jaar en dag te beluisteren op de Concertzender. De uitzending van afgelopen zondag stond geheel in het teken van de veel te vroeg overleden Grolleman. Vooral het laatste (en altijd duisterste) uur van deze editie geeft een prachtige staalkaart van de breedte van X-Rated en de eruditie van Arjen Grolleman: muziek van onder anderen Raison d'être, Current 93 en Psychic TV, een interview met David Tibet over de thelema van Aleister Crowley en gedichten van Judith Herzberg en Jean Pierre Rawie. Prachtig. Zo mooi kan radio zijn.

Luister hier naar het eerste uur van deze speciale X-Rated-uitzending. En hier naar het tweede en derde uur, gevolgd door een registratie van het concert dat Coil gaf op 1 juni 2001 in Paradiso.

Araglin Dinsdag 20 Januari 2015 at 11:54 pm | | Standaard

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.