10 redenen waarom ik nog altijd cd's en lp's koop

Toen Spotify in Nederland werd geïntroduceerd, heb ik nog dezelfde dag een abonnement genomen. YouTube, Soundcloud, The Pirate Bay, Bandcamp – geweldige uitvindingen, ik zou geen dag zonder kunnen. Maar toch koop ik nog altijd cd’s en lp’s. Collega’s lachen me nog net niet in mijn gezicht uit, maar het scheelt niet veel. Cd’s? Lp’s? Wat moet je daar nu mee? Alles staat toch online? Ik lach dan een beetje mee en zeg dan: Waarom ik nog cd’s en lp’s koop? Nou, omdat:

1 …het geluid beter is.
Zelfs al heb je in Spotify aangegeven dat je in ‘extreme kwaliteit’ wilt streamen, dan nog haalt de geluidskwaliteit van een streamingdienst of mp3’tje het bij lange na niet bij die van een cd. Een cd wordt standaard geëncodeerd met 1,411.2 kilobytes per seconde. Spotify gebruikt standaard een bitrate van 160 kbps (Premium-gebruikers hebben de beschikking over 320 kbps), terwijl de geluidskwaliteit van YouTube schommelt tussen de 64 kbps en 512 kbps. Kortom, een cd klinkt gewoon beter. En een lp klinkt volgens sommigen nóg beter.

2 …de artiesten er wat aan hebben.
Taylor Swift die haar albums van Spotify laat verwijderen omdat ze er te weinig aan verdient. Pharells ‘Happy’ dat in drie maanden tijd 43 miljoen keer wordt gestreamd via de Amerikaanse dienst Pandora en slechts 2700 dollar opbrengt. Radioheads Thom Yorke die geen kans onbenut laat om Spotify te bashen. Als ‘grote’ artiesten met miljoenen streams er al slechts een schijntje aan verdienen, wat moeten kleinere indie-bandjes en relatief onbekende artiesten wel niet overhouden aan muziekstreamingdiensten? Bitter weinig, lijkt me. En ja, natuurlijk heeft het ook te maken met de deal die de artiest in kwestie heeft afgesloten met zijn of haar platenlabel. Een cd levert een artiest ongeveer 10 tot 14 procent van de verkoopprijs op. Ook niet heel veel, maar alleszins meer dan 0,4 cent per stream. En helemaal als je een slimme deal sluit of alles in eigen beheer uitbrengt.

3 …je wat moois in huis haalt.
Het geldt wat minder voor een cd (hoewel er fraaie uitvoeringen tussen zitten), maar een lp ziet er gewoon cool uit. Sommige hoezen zijn ware kunststukjes en zorgen voor een extra beleving als je de naald op de plaat laat zakken. Door lp’s pontificaal in je woonkamer neer te zetten (want je stopt ze natuurlijk niet weg), laat je bovendien aan iedereen zien dat je smaak hebt of in ieder geval van muziek houdt. Cd’s zijn dan weer vaak voorzien van een boekje met songteksten en overige informatie. En da’s ook interessant. Sommige albums in iTunes beschikken weliswaar over een digitaal boekje, maar dat werkt voor geen meter.

4 …ze lang mee gaan.
Je harde schijf of router gaat kapot. Je favoriete clouddienst is opeens niet bereikbaar. Je datalimiet is op. Je Spotify-account is gehackt. Die ene lp heb je letterlijk grijs gedraaid en klinkt helemaal nergens meer naar. Nee, dan een cd. Zo lang je er maar voor zorgt dat er geen krassen op komen, hebben cd’s het eeuwige leven.

5 …niet alles online is te vinden.
Het aanbod op Spotify is groot, maar lang niet alles is online beschikbaar. Muziek van AC/DC, Taylor Swift, Radiohead of Tool vind je bijvoorbeeld niet op Spotify of in iTunes. Om nog maar te zwijgen over artiesten die hun albums in een gelimiteerde oplage uitbrengen. Het is online altijd afwachten wat er te vinden is en hoe compleet het aanbod of oeuvre van een artiest is. Helaas is het aanbod in de muziekwinkels beperkt, maar vaak kun je direct bij de meeste (wat kleinere) artiesten zelf bestellen. Na een concert bijvoorbeeld of via hun label.

6 …ze goedkoop zijn.
37 euro voor de nieuwe dubbel-lp van Pink Floyd is natuurlijk belachelijk. De prijzen voor vinyl (zowel nieuw als tweedehands) lopen sowieso steeds vaker de spuigaten uit. Dat heeft dan weer als voordeel dat cd’s voor een prikkie in de schappen liggen, en dat geldt helemaal voor de tweedehandsjes die voor een paar euro over de toonbank gaan.

7 ...je tijdens het snuffelen op nieuwe dingen stuit.
Handig hoor, die aanbevelingen van Spotify. Het probleem is alleen dat je vaak meer van hetzelfde krijgt voorgeschoteld. Bovendien, een beetje muziekliefhebber kent al die ‘Als je dit leuk vindt, vind je dit vast ook leuk’-artiesten wel. Als je door de bakken met aanbiedingen struint, kom je van alles en nog wat tegen – ook dingen die je uit je comfort zone halen of waarvan je nooit had kunnen vermoeden dat je het misschien wel leuk zou vinden. En in het geval van lp’s: ook hoezen kunnen je op een bepaald spoor of in een nieuwe muzikale richting brengen.

8 …je dan een goede uitvoering hebt.
Dit geldt eigenlijk vooral voor klassieke muziek. Dat is namelijk een ramp bij muziekstreamingdiensten. Zoek op ‘Bach’ en je krijgt duizenden treffers. Hoe weet je nu wat je moet luisteren? Of beter gezegd: welke uitvoering je moet hebben? Want daar gaat het om bij klassieke muziek. Het is een wereld van verschil of Bachs ‘Brandenburgse concerten’ door het Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman worden uitgevoerd of door een obscuur orkest uit Oost-Europa. Als je klassieke muziek koopt dat is verschenen op een gerenommeerd label als Harmonia Mundi of Deutsche Grammophon, weet je dat het met de kwaliteit wel snor zit. In het boekje vind je in de meeste gevallen bovendien interessante achtergrondinformatie.

9 …muziek zijn waarde terugkrijgt.
Tik ‘David Bowie’ in op Spotify en je hebt direct de beschikking over nagenoeg zijn complete oeuvre. Doe hetzelfde op The Pirate Bay en binnen een paar minuten staan er tientallen mp3’tjes op je harde schijf. Muziek is een muisklik ver weg. Maar wat hebben al die bestanden voor waarde? Je hoeft er nauwelijks moeite voor te doen en ze staan daar maar te staan in mapjes. Weet je nog wanneer je dat ene album hebt gedownload? Of die discografie? Nee, natuurlijk niet. Alle mp3’tjes zijn hetzelfde. Door een cd of – nog beter – een lp op te zetten, maak je van muziek luisteren (weer) een fysieke belevenis. Je zet de naald op de plaat, bestudeert de hoes en moet de lp na een kwartiertje of half uurtje omdraaien. Lp’s creëren muzikale herinneringen.

10 …het een waardevolle investering is.
Van alle muziekformaten is vinyl het waardevolst. Oude platen of singletjes vormen een interessant beleggings- of verzamelaarsobject. Zeldzame krautrock-lp’s, een gelimiteerde single van de Stones, een Kraftwerk-misdruk, een picture disc – ze kunnen vele honderden euro’s waard zijn. Lp’s die je nu aanschaft, zijn over pak ‘m beet 20 jaar in waarde vertienvoudigd – afhankelijk van de uitvoerende artiest, dat dan weer wel.

Heb je zelf nog een goede reden of vind je dit maar nostalgisch geneuzel? Laat gerust een reactie achter!

Araglin Donderdag 29 Januari 2015 at 11:45 pm | | Standaard
Gebruikte Tags: , , ,

dertien reacties

Leuk om te lezen Arnold, en kan me er helemaal in vinden, vooral #9 is zo waar. Van al mijn LP’s (en dat zijn er heel veel) kan ik me de omstandigheden van het (voor het eerst) beluisteren zo weer voor de geest halen. Met de komst van CD’s werd dat al stukken minder met die kleine hoesjes en onleesbare lettertjes. Mp3’tjes/flac/wav etc daar heb ik t maar niet over.. je weet op een gegeven moment niet meer wat je al hebt …

Da’s dan meteen wel het enige voordeel van digitaal: het kost zo lekker weinig fysieke ruimte: want CD’s en zeker LP’s nemen vreselijk veel kastruimte in beslag :)

Marcel, - 30-01-’15 08:30

Ware woorden Marcel! :-)

Araglin, - 30-01-’15 10:19

Hallo Arnold,

Vanaf het moment dat de CD uit kwam heb ik CD’s gekocht ipv LP’s. Waarschijnlijk ben ik veel te lui om een LP op te zetten en lekker onderuit te gaan zitten om te luisteren en dan na amper 20 minuten moet je weer uit je stoel kruipen om de LP om te draaien. CD wisselaars en versterkers met afstandsbediening waren dan ook een ware zege voor mij. Nu staan mijn CD’s in FLAC op een harde schijf (gemirrored omdat het zoveel tijd kost om alles weer om te zetten) en stream ik alles comfortabel naar mijn squeezebox. Als ik echt luister stoor ik me wel eens aan de kwaliteit van MP3 maar als achtergrond muziek vind ik het prima. Ik stream ook alle radio zenders. Heb ook een aantal Super Audio CD’s en ook dat verschil is te horen. 20 bit audio ipv 16 of zelfs 14 bit audio klinkt echt beter.
Los van de nostalgie en de hoezen heb ik de revival van de LP nooit begrepen. Het argument van dat het beter klint is zowiezo vreemd want tegenwoordig wordt tijdens de mix een digitaal mengpaneel van 20 bits (of hoger) gebruikt. Dan kun je toch beter het 20 bits materiaal rechtstreeks omzetten naar FLAC? dan heb je de minste omzettingen van het geluid. En tijdens het omzetten van analoog naar digitaal en andersom gaat er altijd iets verloren.
De huidige popmuziek wordt overigens met zoveel filters bewerkt dat het met mp3 niet veel slechter klinkt. Ik luister nog altijd met veel plezier naar een hele mooie opname van Michael Hedges Aerial Boundaries. De meeste nummers zijn in een take zonder al te veel bewerkingen direct op CD gezet. Klinkt nog steeds geweldig ondanks dat het een opname is uit 1984.

Groet,
Michael

Michael, - 30-01-’15 13:10

Tja, ik ben ook nog steeds een “fysieke” luisteraar: CDs en LPs worden nog met regelmaat gekocht. Vooral het zoeken naar leuke 2e hands LPs is een hobby van me. CDs zoek ik veelal via WWW en minder in de winkel (zeker gezien het rap afnemende aantal fysieke winkels die sowieso nog CDs verkopen). De nieuwe LPs zijn over het algemeen wel prijzig (met als hoogte cq dieptepunt de laatste van Pink Floyd; die heb toch maar op CD gekocht en ik zie wel of deze voor een acceptabele prijs op LP voorbij komt), maar bepaalde LPs koop ik toch graag nieuw (zeker als het een goede persing is). Ik heb nog een redelijk aantal LPs uit de pre-CD-tijd en die klinken over het algemeen nog steeds zeer acceptabel. Ik ga nooit met anderen in debat over of een LP nu wel of niet beter klinkt dan de CD. Zinloos en subjectief. Ik vind het fijn om LPs de draaien. Altijd leuk om door de platen te zoeken en er een te selecteren en op de draaitafel te leggen. Soort van ritueel. En het omdraaien hoort er nu eenmaal bij :-)

Inmiddels staan mijn CDs wel op harde schijf, maar ik luister eigenlijk toch liever naar de CD zelf. Ook hier weer het zoeken door de artiesten/titels op de hoesjes en dan te constateren dat ik bepaalde CDs al weer lange tijd niet gedraaid heb. Dat zoeken via de computer vind ik toch minder fijn. Het is veel vluchtiger en je bent geneigd om sneller een bepaald nummer over te slaan of een ander album te selecteren. Het voelt minder relaxed voor mij.

Tot op heden ben ik nog niet op Spotify o.i.d. geabonneerd. Om een of andere reden is de keuze te overweldigend en gaat de lol er door de grote hoeveelheid vanaf. Ik kan het verschil tussen CD en mp3 toch wel waarnemen, ook al is mijn gehoor inmiddels toch al wel minder aan te worden :-(

Ik heb een paar 24-bit opnames gekocht via Qobuz. Ze klinken prima, maar of het nu beter is dan de CD heb ik zelf nog niet goed kunnen constateren. Ik heb een prima HiFi-set en dito hoofdtelefoon, maar het is niet zo dat ik opeens “eureka !!” roep als ik een High-res bestand beluister. Het voelt toch enigszins als de nieuwe kleren van de keizer … !!
@Michael: ik heb Aerial Bounderies op LP: wat is dat toch een geweldige plaat !! Ik had al jaren het nummer op een verzamel-CD van Windham Hill en kwam op een van mijn LP-zoektochten deze tegen.

MSH, - 04-02-’15 19:31

@MSH

Ik heb nog een tiental LP’s waarvan ik het niet over mijn hart kan krijgen om ze weg te doen. dat is daar inderdaad ook 1 van. Al had ik al heel snel ook de CD.

Michael, - 05-02-’15 14:56

Hallo,
ik ben waarschijnlijk niet zo oud als jullie (16) maar ik koop ook cd’s in plaats van mp3’tjes downloaden of streamen (LP’s is niet meer van mijn tijd, ik heb niet eens een platenspeler thuis). Ik koop cd’s omdat ik het leuk vind om over een paar jaar een verzameling van vette muziek te hebben. Ik heb wel een tijdje Spotify gebruikt, maar daarop luisterde ik eigenlijk alleen maar muziek die ik al had, en Spotify kost 10 euro per maand. Voor dat geld kan ik ook een cd kopen. Als ik een jaar lang spotify zou hebben ben ik 120 euro kwijt. als ik een jaar lang iedere maand 1 cd zou kopen zou ik na een jaar 12 cd’s hebben. Dan hou ik er nog wat aan over. Ik vind het wel lastig om nog cd’s te vinden. er zit nog 1 cd/platenzaak bij mij in de stad, maar die heeft ook niet alles meer. Weet 1 van jullie een goede plaats om cd’s te bestellen op internet? Voor de rest: Goed artikel, ik zal dit blog volgen!

Timon, - 02-03-’15 22:06

Dank voor je reactie Timon! Op http://www.plaatzaken.nl/overzicht-plate.. vind je een overzicht van alle platenzaken in Nederland. Bijna allemaal hebben ze ook een webshop. Suuces!

Araglin, - 03-03-’15 10:55

Hoi,
Ik ben 13 en koop fanatiek LP’s en CD’s, mijn vrienden vinden dit behoorlijk raar ze zeggen: gebruik spotify, maar als je een CDtje op wil zetten in de auto en je hebt geen abbonement met internet heb je niks aan spotify

Sven, - 10-08-’15 03:01

Hallo Sven,
leuk dat je voor fysieke muziek gaat ! Het is een stuk tastbaarder dan Spotify o.i.d. En het feit dat je ook LPs koopt vind ik uniek op jouw leeftijd :) Misschien dat jouw vrienden ook tot de conclusie komen dat CDs en LPs gewoon leuk zijn om te zoeken/kopen. Ik zelf kijk in elke stad waar ik kom of er een muziekwinkel zit en kijk dan of er nog iets moois te vinden is.

MSH, - 15-08-’15 12:18

Niet de LP maar de voorbespeelde Minidisc is het meest waardevol!

Die dingen gaan echt over de kop!!!
https://www.ebay.nl/itm/222391034097

https://www.ebay.nl/itm/321516031397

Mijn ervaring met platen is dat de hoes snel slijt en ze dan waardeloos worden ze zijn niet zeldzaam, ze worden immers steeds weer bij gedrukt.

Ik heb geluk dat ik in het verleden heel veel goede albums op Minidisc heb gekocht! De vele platen die ik heb zijn wat waardestijging betreft niet interessant.

Marc, - 05-02-’17 23:07

Leuk artikel waarmee ik het volledig eens ben. Ik houd ervan om een, in mijn geval cd, uit de kast te halen en deze dan in de cd speler te leggen, heerlijk. Muziek op een harde schijf is zo onpersoonlijk, het is toch fantastisch om door al je cd’s, die je door de jaren heen hebt gekocht, te snuffelen en er eentje uit te kiezen die overeenkomt met je gevoel van dat moment. Alles bij elkaar heb ik ongeveer een kast volstaan van muur tot muur van grond tot tegen het plafond van ongeveer 5000 stuks. Dit kan natuurlijk veel compacter want dit past met gemak op 1 harde schijf, maar geloof me, het maakt me telkens gelukkig als ik elke dag die kast zie staan met alle cd’s in, een gevoel dat ik nooit zou kennen wanneer alles op harde schijf zou staan.

Kurt, - 11-06-’17 07:39

Ik koop ook altijd CD’s, maar dit doe ik wel vaak nadat ik het album eerder gehoord hebt op Spotify/Youtube. Waarom? Ik vind wel dat het een aangename plaat moet zijn en dat ze voor mij gevoel het wel verdienen. CD’s die ik wel direct in huis heb gehaald waren die van Tool, maar dat is wel echt een band wat ikzelf ervaar als kunst en dat zeker in huis moet hebben. Het blijft wel belangrijk dat er cd’s/lp’s blijven worden gekocht, omdat je ook aan de wat alternatieve bands steeds meer gaat merken dat ze de commerciële kant op gaan en niet kunnen zijn wie ze willen zijn. (omdat hun eigen stijl te weinig opbrengt)

MT, - 17-08-’17 11:48

De opkomst van de cd heeft toch wel de muziek een beetje verslechterd.
Een elpee duurt een minuut of veertig, en wordt meestal van A tot Z beluisterd. De cd’s werden ineens 70 minuten, en iedereen kan met de afstandbediening nummers skippen.
Er zijn dan ook weinig cd’s gemaakt die ik van A tot Z beluister. Een goede elpee afleveren was al moeilijk genoeg voor de meeste muzikanten.
Het verhaal is daardoor vaak kwijt.. Als het overslaan van hele hoofdstukken bij het lezen van een roman.
Daarboven op kwam dan nog het digitale opnemen. Foutjes wegpoetsen, filters, vaak muzikale armoede etc.
Om moderne muziek op elpee te kopen zie ik het nut dan ook niet van in. Maar op juweeltjes jagen uit de dagen her….
Mens wat blijft dat fijn!

sander, - 16-11-’17 15:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.