Patrick Kosmos

2015 belooft geen goed jaar te worden voor liefhebbers van progressieve rock en elektronische muziek. Na Edgar Froese en Demis Roussos blijkt nu ook de Belgische muzikant Patrick Kosmos in januari te zijn overleden. Patrick Wille (beter bekend als Patrick Kosmos) mag dan misschien geen al te grote naam zijn geweest, onder liefhebbers genoot de Belg aanzien. Hij startte zijn carrière in de jaren zeventig, toen hij traditionele Indiase muziek combineerde met elektronica. Eerst solo, later samen met sitar- en tablaspeler Jan Anandananas als het duo Sherab.

Medio jaren tachtig stortte Kosmos zich volledig op de synthesizer, waarmee hij zijn fascinatie voor ruimtevaart, astronomie en sciencefiction in klanken omzette. Hij tekende bij het legendarische IC Label van Klaus Schulze en bracht onder meer het prachtige ‘Cosmic Resonance’ (1991) uit. Vanaf 2000 legde hij zich voornamelijk toe op kosmische new age-muziek en verscheen bij het Nederlandse Oreade-label albums als ‘The Healing Breath’ (2000) en ‘Spiritual Dream’ (2001).

Veel informatie is niet bekend over Kosmos; hij trad zelden op en naar verluidt woonde hij al enige tijd in Spanje waar hij onder meer actief was als producer. Zijn website is al sinds 2 januari 2000 niet meer bijgewerkt. Onder het kopje ‘News’ valt te lezen dat hij op 25 maart 2000 optreedt tijdens het Alfa-Centauri Festival in Huizen. En laat ik daar destijds bij zijn geweest – het was een memorabel concert en een fijne herinnering aan een begenadigd muzikant.

Araglin Woensdag 04 Februari 2015 at 12:00 am | | new-age
Gebruikte Tags: , ,

vijftien reacties

Alweer geen fijn nieuws. Heb Patrick voor het eerst “ontdekt” op het KLEM/E-live festival in Best in 1988 (?) en meteen al zijn cassettes (ja zo ging dat toen nog) aangeschaft. Later kwam bijna al dat materiaal inderdaad uit op IC. Die staan hier sindsdien ook in de kast… Zal het vandaag weer eens opzetten.

Marcel, - 04-02-’15 08:09

Heb je ook die 12 cd’s tellende collectie The Tapes? Opvallend trouwens dat er zo weinig bekend is over Kosmos. (Of beter gezegd: dat er online zo weinig is te vinden…)

Araglin, - 04-02-’15 10:54

Ik heb hem twee keer live meegemaakt, in 1994 (KLEM dag, Nijmegen) en in 2000 (Alfa Centauri Festival te Huizen) en vaak ontmoet op festivals (er is zelfs nog ergens en foto van hem, Harald Grosskopf en mij op KLEM dag 1990 te Breda). Live vond ik zijn werk stukken aardiger dan op CD.

Behouden vaart, Patrick.

['ramp], - 04-02-’15 11:25

Verdrietig nieuws;
ik zie Patrick nog voor me op z’n matje zitten voor z’n batterij synths met afgeplakte merknamen & opstijgen terwijl ie speelde…

Ik heb ook die fraaie 12-delige cd-r’s “The Chronicles”, maar de bijbehorende data-disc met foto’s etc draait niet meer; iemand die deze wel nog werkend heeft en bereidt is mij een kopie te sturen?
Grote dank !

Bert

Bert , (URL) - 04-02-’15 11:42

Helaas heb ik de collectie Chronicles of Tapes nooit gevonden. Arnold, wat is je bron voor dit bericht, want tot mijn verbazing vond ik verder nergens iets, behalve bij Bob Rusche op twitter….

Marcel, - 05-02-’15 11:24

Je bedoelt over Patrick Kosmos? Ik las het op de Facebook-pagina van Ron Boots, de Nederlandse synthkoning en eigenaar van Groove, die dichtbij de bron zit…

Araglin, - 05-02-’15 16:46

Patrick was een prachtige kerel. Live kon hij de meest prachtige klanktapijten in elkaar weven… elk concert was volledig anders.
Sommige waren echt subliem. Een heel positieve warme persoonlijkheid. Anderzijds een echte kunstenaarstype… niet echt begaan met evenwicht in ‘t leven of z’n gezondheid.
Na zijn prachtige spiritual dreams heeft hij nog een lounge CD gemaakt samen met Rocco Granata. Heb die ooit beluisterd bij hem thuis… doch ben er nooit nog aan geraakt. Kan iemand me aan deze CD helpen ?

Ango , - 08-02-’15 09:12

Free Space bestond uit: Brian Nelson, Wigbert Van Lierde Jan Anandanas, Patrick Kosmos and Marianne De Rijck, electronisch en oosters gemend, New Age avant-la-lettre- uitgebreid met Paul De rijck op drums and Sylvain Colin op contrabas en Caff McCafferty of sax. De LP die Kosmos mixte en keyboards speelde ‘On the trail of the Runaway Beast’ werd een hit in de top50 van Musicman, :)

Janne De Rijck, - 09-02-’15 22:27

Er is een commentaar verdwenen zie ik. Het is een stukje geschiedenis die je vergat, begin jaren 80, Patrick speelde met de Schotse singer-songwriter Brian Nelson en Aalstenaar Wigbert Van Lierde, en ze namen veel op samen, een paar LP’s bijeen.

Janne De Rijck, - 09-02-’15 22:31

Ango, hartelijk dank voor jouw berichtje.
Ik ben Fanny de ex vriendin van Patrick.
Laatste CD dat Patrick uitgebracht heeft (Bij Oreade) heet La Loungerie –
Mocht je meer info willen omtrend zijn werk kan je me steeds berichtje sturen via Email.

Beste groet.

Fan, - 17-02-’15 13:18

Ango,

kan je misschien bij Fanny informeren naar (de inhoud van de) data-disc bij de “Chronicles“set, of haar vragen vragen mij rechtstreeks hierover te mailen via sonicimmersionmusic@gmail.com ?
Thx !

Bert/SonicImmersion.org, - 18-02-’15 12:22

Ik heb ‘m gezien op de KLEMag in 1988. Na afloop kon je ook een tape kopen van met de registratie van het concert dacht ik. Ik heb de tape gehad, maar die is beschadigd. Bovendien heb ik geen cassettedeck meer. Heeft iemand nog de mogelijkheid de MP3-versie van deze tape mijn kant op te krijgen??

Jan, - 17-03-’15 16:21

Op de Facebookpagina van Walter Christian Rothe staan foto’s van de begrafenis van Patrick https://www.facebook.com/walter.c.rothe

Jan, (URL) - 19-04-’15 17:52

Nog bij me opgetreden in het Europlanetarium te Genk begin jaren 90. Een persoonlijkheid met zachte en scherpe kantjes. Iemand die wist wat hij wou en toch steeds zoekende was. In de tijd van Flor Berkenbos kwamen onze inzendingen soms samen. Jammer dat hij zo onverwacht toen “verdwenen” is maar ook goed dat hij ons een rijke bijdrage heeft gegeven van zijn muziek uit de cosmos….

Peter Stinissen, - 26-03-’16 16:50

Het oude werk van Patrick gaat heruitgeven worden op (geperste) cd door Groove Unlimited, te beginnen met “Monument” (live 1988) dat 31 maart a.s. zal verschijnen tijdens E-Day 2018. ………..

Bert Strolenberg/SonicImmersion.org, (URL) - 27-03-’18 16:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.