Leonard Nimoy

Och. Wilde ik na een drukke werkweek even ontspannen door een stukje te tikken, blijkt dat acteur Leonard Nimoy vandaag (vrijdag 27 februari) op 83-jarige leeftijd is overleden. Eerder deze week werd hij opgenomen in het ziekenhuis wegens een chronische longziekte.

Nimoy werd wereldberoemd als Mr. Spock in de sciencefictionserie ‘Star Trek’ (en later ook in de diverse Star Trek-films). Maar natuurlijk was hij veel meer dan dat. Nimoy was regisseur (onder meer verantwoordelijk voor het succesvolle ‘Three Men and a Baby’ (1987) en The Bangles-clip ‘Going Down to Liverpool’) schreef gedichten en romans, fotografeerde en speelde in uiteenlopende films en series (met als recent hoogtepunt zijn rol als dr. William Bell in de SF-serie ‘Fringe’).

Spock op het witte doek mag dan wel rationeel en uitermate beheerst zijn, Nimoy zelf was een humoristische, maatschappelijk bewogen man die nuchter bleef onder zijn succes. Eind jaren zestig nam hij een aantal lp’s op waarop hij de draak stak met zowel Mr. Spock als zichzelf. Nimoy beschikte over een aangename bariton en ‘praatzong’ zich op een grappige manier door liedjes als ‘Highly illogical’ en ‘The Ballad of Bilbo Baggins’ (geschreven door Charles Grean), die werden gecompenseerd door lichtelijk tenenkrommende covers van ‘I walk the line’ en ‘Proud Mary’.

Na de lollige albums ‘Mr. Spock’s Music from Outer Space’ (1967) en ‘Two Sides of Leonard Nimoy’ (1968) sloeg Nimoy op ‘The Way I Feel’ (1968) en ‘The Touch of Leonard Nimoy’ (1969) een wat serieuzere weg in. Zijn laatste album is een allegaartje van voortkabbelende covers en een eigen nummer.

In tegenstelling tot collega-Trekkie en goede vriend William Shatner koesterde Leonard Nimoy geen al te grote muzikale ambities – hoewel hij wel beter zong – en bleef het bij dit bescheiden oeuvre. Meer informatie over de muziek van Nimoy vind je op de uitgebreide site The Musical Touch of Leonard Nimoy.

 He lived long and prosperous, safe journey Mr. Spock.

Araglin Vrijdag 27 Februari 2015 at 9:50 pm | | weird
Gebruikte Tags: ,

Eén reactie

Kennelijk is 2015 het jaar waarin mijn helden het vaantje dreigen te gaan strijken. Na Edgar Froese, nu “Mr. Spock”…:-(

JW, - 28-02-’15 00:58
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.