Kwek kwek

Afgelopen weekend bevond ik me in Rotterdam. In Wunderbar om precies te zijn, een soort Duitse Stube met een industriële vintage twist (inclusief verplaatsbare tafeltjes op rails en een winkelgedeelte waar onder meer lp’s werden verkocht). Ik voelde me er gelijk thuis, niet in de laatste plaats vanwege de muziek. Want terwijl we zo heen en weer reden aan onze tafeltjes, kwamen er nummers voorbij van Jean-Jacques Perrey, Donna Summer en Klaus Wunderlich. Op een gegeven moment schalde er een driftig gekwaak uit de speakers. “Wat is dit nu weer?” vroeg de goede vriendin met wie ik aan de gin zat. “Ronald en Donald”, was mijn antwoord. Ze lachte. “Waarom verbaast het me niet dat jij dit kent!?”

En om je geheugen op te frissen: in april 1974 was Nederland in de ban van de twee kleine gele eendjes Ronald en Donald. Hun eerste single 'Kwek kwek' bereikte de vierde plaats in de Top 40 en iedereen zong mee met dit onweerstaanbaar debiele nummer. En niet alleen in Nederland waggelden ze door de hitlijsten, ook Frankrijk en België waren niet veilig voor Ronald en Donald, die voor de gelegenheid in het Frans kwekten ('Couac Couac').

Achter deze hit school de Belg Eddy Govert (bij de burgerlijke stand bekend als Eddy Van Mouffaert), die zich in de jaren zeventig ontpopte tot een veelgevraagd arrangeur, tekstschrijver en producer. Hij werkte voor Johnny Hoes en diens Telstar-label (zo produceerde hij nummers voor Don Mercedes en de Zangeres Zonder Naam), en startte in de jaren tachtig een solocarrière als accordeonist en zanger (onder de namen Le Grand Julot en Eddy Govert). Midden jaren tachtig ging hij werken bij het Belgische label Scorpion en stond hij mede aan wieg van Publishing Group Deschuyteneer & Van Mouffaert, dat zou uitgroeien tot een van de grootste muziekuitgeverijen annex platenmaatschappijen van België.

In 1974 scoorde Govert tot zijn grote verrassing en met wat hulp van piratenzender Radio Mi Amigo een internationale hit met 'Kwek kwek'. In ijltempo sleutelde hij vervolgens een album in elkaar (met als vanzelfsprekende titel 'Kwek kwek'). En terwijl de single niet aan te slepen was, flopte het album gigantisch. Niet verwonderlijk, één nummer met gekwaak is nog best grappig, een hele lp (met nummers als 'Rock 'n' Roll Ducks', 'Duck Story' en 'Tomato Soup') is simpelweg te veel van het goede...

Araglin Woensdag 11 Maart 2015 at 10:11 pm | | weird
Gebruikte Tags: , ,

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.